Guider
Fakta om hundar

Fakta om hundar

Alba Montheli
8 augusti 2022

Hunden är verkligen människans bästa vän, men det är mycket som vi hundägare inte vet om hundar. Därför har vi samlat roliga och intressanta fakta om hundar som vi tror kommer att fascinera dig!

Din hund kan vara höger- eller vänstertassad

Det har gjorts ett flertal studier som visar att hundar precis som människan har en föredragen hand (tass) att leda med. Du kan ta reda på om din hund är höger- eller vänstertassad genom att exempelvis ge den sin favoritleksak och se vilken tass hunden använder först för att nå leksaken.

Varje hunds nosavtryck är unikt

Att varje hund är unik är ingen nyhet för hundälskaren, men visste du att varje hund har ett unikt nosavtryck? Precis som människans fingeravtryck är unikt, så har varje hunds nos en utmärkande design. Ända sedan 1938 har The Canadian Kennel Club accepterat nosavtryck som en form av unik identifiering för hundar.

Det finns cirka 900 miljoner hundar i världen

Det är svårt att uppskatta exakt hur många hundar som för närvarande lever runt om i världen, men enligt presenterade siffror så finns det cirka 900 miljoner. En majoritet av dessa hundar anses vara frigående, vilket betyder att de inte ägs av människor.

Hundar är ungefär lika intelligenta som en tvååring

Studier har visat att hundar förstår närmare 100 ord och gester, vilket skulle kunna vara jämförbart med förståelsen hos ett barn som är ungefär två år gammalt. Hundar är dock mycket lättare att träna än en tvååring. En hund kan användas för en mängd olika arbeten, såsom exempelvis vakt eller assistanshundar, eftersom de är både smarta och extremt lojala djur.

Hund som läser

Hundens luktsinne är minst 40 gånger bättre än människans

Området med celler i hjärnan som identifierar olika lukter är cirka 40 gånger större hos hundar än hos människor. Det är den främsta anledningen till att hundar ofta används för att exempelvis söka upp människor, finna droger eller till och med pengar. Vissa hundar har så bra luktsinne att de kan tränas för att sniffa upp medicinska tillstånd såsom att varna sina ägare om de behöver mer medicin vid till exempel låg insulinhalt. En del hundar utbildades till och med för att kunna identifiera vissa virus eller bakterier såsom Covid-19 och försök görs för att träna hundar att kunna signalera om en människa har cancer!

Hundens smaksinne är betydligt mindre utvecklat

Hundar har ungefär en sjättedel av antalet smaklökar som människor har. En hund har ca 1700 smaklökar medan människor har omkring 9000. Smaklökar på olika delar av tungan reagerar på olika mikroskopiska molekyler och precis som människan kan hundar identifiera sött, surt, salt och bittert. Till skillnad från oss har de också speciella smaklökar som syftar till att bara smaka på vatten vilket innebär att vatten inte alls är “smaklöst” för hundar.

Hundar kan känna dofter samtidigt som de andas

Hundar förlitar sig mycket på sitt luktsinne för att hitta mat, upptäcka potentiella faror och känna igen sina vänner. Deras näsor är designade så att dofter kan stanna kvar i näsan medan luft kan rör sig in och ut ur deras lungor, vilket betyder att de kan andas fritt och samtidigt identifiera olika dofter.

Hundar har 18 muskler som styr deras öron

Om du har en hund har du säkert lagt märke till att deras öron rör sig väldigt mycket. Det beror på att hunden har hela 18 muskler som styr öronen. Musklerna hjälper dem att ändra riktningen på öronen för att bättre höra ljud runt omkring. En stor del av en hunds kroppsspråk uttrycks dessutom genom öronen och blir därmed avgörande för att hjälpa dem att kommunicera både med oss, och med andra hundar.

Hund springer

Valpar föds blinda och döva

Nyfödda hundar utvecklas efter födseln, vilket bland annat innebär att deras hörselgångar och ögon fortfarande är stängda när de föds. De flesta valpar öppnar ögonen och svarar på ljud först efter cirka två veckor.

Hundens andedräkt kan vara tecken på ohälsa

Du kanske inte förväntar dig att din hunds mun luktar rosor utan mer som som ja, hund. Ihållande och märkbart dålig andedräkt kan dock vara ett tecken på tandsjukdom eller andra hälsoproblem hos hunden och det är därför viktigt att låta en veterinär undersöka din hunds tänder varje år. Hundar är inte färgblinda Det finns en rådande myt kring att hundar är färgblinda och bara kan se i svart och vitt. Detta är inte sant, hundar kan se ett spektrum av färger, även om de har problem med att skilja mellan olika nyanser av grönt och rött så är blå och gula toner relativt tydliga för dem.