Guider
Fördelar med att ha en hund som pensionär

Fördelar med att ha en hund som pensionär

Alba Montheli
3 oktober 2023

Med en hund behöver du aldrig vara ensam. Hunden följer gladeligen med dig vart du går och hittar gärna på olika aktiviteter. Forskningen visar dessutom att hundar kan förbättra det fysiska, känslomässiga och sociala välbefinnandet för äldre människor. Nedan redogör vi för vilka fördelar det finns med att ha en hund som pensionär.

En hund håller dig i rörelse

Att röra på sig är viktigt för alla människor, inte minst för dig som är pensionär. Med en hund blir det lättare att hålla igång! En studie i Journal of Physical Activity and Health visar att hundägare går ungefär en timme längre per dag än de utan hund. Som husse eller matte finns inga ursäkter för att inte gå ut med din hund! Att ha en hund som pensionär kan således hjälpa dig att hålla dig i rörelse, vilket i sin tur kan leda till en mängd hälsofördelar. Fysisk aktivitet kan exempelvis både förebygga och behandla många åldersrelaterade sjukdomar. Att frekvent röra på sig kan dessutom leda till att bevara rörelsefunktionen vilket i sin tur kan förebygga fall hos äldre personer. Glöm inte att det aldrig är försent att börja röra på sig!

Bättre hälsa och välmående

Amerikanska, australiska och brittiska studier har visat att husdjur ger sina ägare ett flertal hälsofördelar. I studien Health Benefits and Health Cost Savings Due to Pets presenteras bland annat en undersökning som visar att hund- och kattägare är mindre benägna att få medicin mot hjärtproblem och sömnsvårigheter än människor utan husdjur. Forskningen visar även att seniorer som har en hund har lägre blodtryck och kolesterolhalter än sina hundlösa vänner.

Resultatet i studien An experience sampling approach to investigating associations between pet presence and indicators of psychological wellbeing and mood in older Australians visar att en mer frekvent närvaro av ett husdjur, särskilt en hund, kan vara förknippat med större psykologisk välbefinnande bland äldre människor. Peter Strang, professor vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska institutet konstaterar att ofrivillig ensamhet bland annat har visat sig öka risken för en mängd sjukdomar, exempelvis demenssjukdom samt olika former av psykisk ohälsa. Ofrivillig ensamhet försämrar dessutom en persons kognitiva förmåga samt aktiverar hjärnans system för fysisk smärta.

Att hunden är människans bästa vän håller de allra flesta hundälskare med om. Det uppstår ofta en alldeles särskild kontakt mellan hundägare och hund, en ovillkorlig kärlek. Hunden finns vid din sida i vått och torrt. I studien A Qualitative Analysis of Pets as Suicide Protection for Older people upptäcktes även att husdjur kan spela en livsavgörande roll för äldre människor. Studiens resultat visade nämligen att relationen till ett husdjur i många fall varit den främsta anledningen till att att de inte valt att avsluta sitt liv, trots att de övervägt det. Att ha någon att ta hand om och bry sig om är otroligt viktigt för alla människor, inte minst för en äldre människa som kanske inte längre har ett lika stort socialt nätverk.

Hundar hjälper dig att interagera med andra

Som pensionär ser vardagen ofta annorlunda ut och många pensionärer upplever sig mycket ensamma. Dagarna som tidigare var fyllda med arbete, familj och aktiviteter kan plötsligt kännas tomma. Kanske har familjen och yrkeslivet dessutom kommit emellan vänskapsrelationerna som du en gång hade. En hund kan hjälpa dig att möta nya människor och hitta nya vänner. Resultatet i studien The role of pets in the lives of older people: a review visar att hundar och andra husdjur inte bara fungerar som sällskap, utan också hjälper äldre att interagera med andra människor. En hund fungerar ofta som en “icebreaker” när du möter andra människor. Hunden kommer garanterat att presentera dig för dem du möter, grannar eller totala främlingar, ingen slipper undan. Rastpromenaderna bidrar därmed till interaktion med andra hundägare och motionärer.