Guider
Hundförsäkring till en gammal hund

Hundförsäkring till en gammal hund

Alba Montheli
27 januari 2021

Din hund kommer med all sannolikhet att behöva besöka veterinären någon gång under livet och ett veterinärvårdsbesök kan bli mycket dyrt om du inte har tecknat en hundförsäkring. Många försäkringsbolag har en övre åldersgräns för nyteckning av hundförsäkring. För att du ska kunna välja mellan ett så stort utbud som möjligt är det således bra om du tecknar din försäkring så tidigt som möjligt. Men, oroa dig inte om du ännu inte tecknat någon hundförsäkring. Nedan går vi igenom vilka försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkringar utan åldersgräns samt vad du bör tänka på innan du tecknar en försäkring till en äldre hund.

Vad gäller om du vill teckna en försäkring för en gammal hund? 

En hundförsäkring är till för att skydda dig mot stora och oväntade utgifter om din hund skulle behöva veterinärvård. En hund kan givetvis skada sig eller bli sjuk när som helst under livet, men generellt är det vanligare att hunden behöver besöka veterinären allt oftare ju äldre den blir. Att din hund är försäkrad är således otroligt viktigt. Om din hund är äldre än 7 år och ännu inte är försäkrad minskar dock försäkringsutbudet. En del försäkringsbolag tillåter dig nämligen inte att teckna en försäkring om din hund är över en viss ålder, vanligtvis 7-8 år.

Priset för en hundförsäkring skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag och generellt sett är en dyrare hundförsäkring mer omfattande. Att teckna en försäkring för en gammal hund behöver inte nödvändigtvis vara dyrare. Har du en äldre hund kan det dock vara klokt att välja en försäkring med större omfattning då det finns en ökad risk för sjukdom. När du jämför dina alternativ bör du även undersöka om försäkringsbolaget sänker ersättningsbeloppet ju äldre hunden blir.

Vilka åldersgränser finns det hos olika försäkringsbolag? 

ManyPets erbjuder Sveriges högsta ersättningen för vård. ManyPets har dessutom ingen övre gräns vad gäller ålder på sina hundförsäkringar. Här gäller samma skydd oavsett ras och ålder. ManyPets har dessutom valt att inte sänka ersättningen när hunden börjar bli äldre.

Svedea har ingen övre åldersgräns för sina hundförsäkringar. Beroende på ras kommer ersättningsbeloppet dock att sänkas med 20% per år från det år som hunden fyller 5, 7 eller 9 år. Ersättningsbeloppet sänks dock aldrig till under 5000 kronor.

 

Även ICA hundförsäkring erbjuder försäkringar utan övre åldersgräns. ICAs hundförsäkringar har dessutom ingen karenstid. Karenstiden är den tidsperiod från det att du köpt försäkringen, fram tills dess att den börjar gälla. De allra flesta hundförsäkringarna har en karenstid på ca 20 dagar, men med ICAs hundförsäkringar är din hund försäkrad från dag 1. Med ICAs hundförsäkringar sänks ersättningsbeloppet med 20% från det år som hunden blir 5, 7 eller 9 år. Det är hundrasen som avgör vid vilken ålder ersättningsbeloppet börjar sänkas.

 

Ytterligare ett försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkringar utan övre åldersgräns är Agria. Du får betala samma veterinärvårdsbelopp under hela hundens liv. Agria sänker dock försäkringsbeloppet för livförsäkringen med 20% per år från och med det att hunden blir 5, 7 eller 9 år.

Hos Moderna djurförsäkring kan du välja mellan tre olika nivåer på veterinärvårdsförsäkring. Oavsett vilken nivå du väljer kan du teckna försäkring fram till dess att hunden blir åtta år. En fördel med Modernas hundförsäkringar är att ersättningsbeloppet inte sänks i takt med att hundens ålder ökar.