Guider
6 hundraser som är bäst som förstagångshundar

6 hundraser som är bäst som förstagångshundar

Linda Flisberg
8 juni 2020

Funderar du på att skaffa hund? Att ha hund är mysigt och kul samt ger många fördelar i livet, men det innebär också ett stort ansvar. En hund kräver mycket tid och tålamod och vissa hundraser är mer krävande än andra. Är det första gången du skaffar en hund och inte är så hundvan kan det vara bra att börja med en hund som är lätt att sköta. Det finns många raser att välja mellan och nedan listas 6 hundraser som är lätta att ta hand om och att uppfostra, samt som passar dig som förstagångsägare.

Pomeranian

En Pomeranian behöver rörelse och aktivitet men utan att vara allt för krävande. Rasen är vänlig, glad och positiv och passar dig som lever ett lite lugnare liv. En Pomeranian blir cirka 18–23 cm i mankhöjd och passar därför perfekt för personer som lever i små utrymmen, såsom lägenheter. Den har en lättskött päls som behöver borstas varannan vecka.

Pyrenéerhund

En Pyrenéerhund är en säker och trygg familjehund som passar dig som vill ha en självständig och lydig vakthund som inte är allt för tidskrävande. Rasen är en stor hund med mycket päls och kräver pälsvård 1–2 gånger i veckan.

Bichon frisé

Rasen är en sällskapshund och passar den ovana hundägaren. En Bichon frisé är en glad, lättlärd och lekfull ras som älskar mänsklig kontakt. Den är aktiv men kräver inte allt för mycket motion. Det tar tid att sköta en Bichon frisé då den kräver mycket pälsvård.

Bostonterrier

Rasen är glad, lätt att träna och ett härligt sällskap. Den passar perfekt för dig som lever själv. Eftersom Bostonterrier är en liten hund kan den utan problem bo i en liten lägenhet. Pälsen är inte lång och man behöver inte borsta den särskilt ofta.

Bichon havanais

Bichon havanais är en lättlärd, vänlig och charmig sällskapshund. Den är lätt att uppfostra men behöver aktivitet och rörelse samt fasta regler och rutiner. Den kan vara ensam kortare stunder om den får träna på detta i tidig ålder. Bichon havanais har mycket päls och kräver pälsvård varje dag.

Bolognese

Bolognese är glad, uppmärksam och lättlärd ras som mår bra som en enfamiljshund. Den är inte högljudd men skäller när någon närmar sig hemmet. Rasen är mycket sällskaplig och vill inte gärna lämnas ensam. Bolognese kräver inte allt för mycket aktivitet utan nöjer sig med ett par promenader om dagen. Den har mycket päls som kräver regelbunden borstning.