Guider
Allt om vitaminer till hundar

Allt om vitaminer till hundar

Alba Montheli
20 maj 2022

Hundar behöver precis som vi människor en balanserad kost för att hålla sig friska och för att må bra. Men när behöver hundar extra vitaminer och finns det några risker med att ge kosttillskott till hundar? Det och mycket mer ger vi svar på nedan!

Behöver hundar kosttillskott?

Att din hund får i sig en balanserad kost är givetvis mycket viktigt. Det inkluderar en blandning av vatten, proteiner, kolhydrater, fetter, mineraler och vitaminer. Din hund får i sig samtliga delar från sin hundmat, förutsatt att du köper rätt alternativ för din hund. Vad som är rätt alternativ för din hund beror bland annat på ras och ålder. Det finns en mängd foder som är anpassade för olika hundar och livsstadier, exempelvis valpmat, mat för vuxna hundar, hundfoder för äldre hundar eller för överviktiga hundar. De olika alternativen innehåller olika nivåer av olika vitaminer. Detta bör särskilt uppmärksammas då det handlar om valpfoder för större hundraser. Större hundraser kan nämligen utveckla ett flertal sjukdomar, exempelvis höftledsdysplasi, om deras mat innehåller vitaminer och mineraler som gör att de växer för snabbt.

Hundar som utfodras med ett lämpligt foder, i lämplig mängd behöver vanligtvis inga vitamintillskott. Detta förutsatt att inget annat rekommenderas av en veterinär. Hundar som till största del utfodras med hemmagjord hundmat kan å andra sidan behöva kosttillskott för att säkerställa att de får i sig tillräckligt med vitaminer.

Vilka risker finns med kosttillskott till hundar?

Att din hund får i sig rätt mängd vitaminer är mycket viktigt. Precis som för oss människor finns det nämligen biverkningar av för stora mängder av vissa vitaminer. För mycket vitamin A kan orsaka uttorkning, ledvärk och kan till och med skada din hunds blodkärl. Utöver det finns det väldigt få studier som har testat långsiktiga konsekvenser av hundvitamintillskott. Håll dig således alltid till den rekommenderade doseringen. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du utarbetar en kostplan för din hund tillsammans med en veterinär.

Vitaminer för hundar

Nedan finner du en lista över essentiella vitaminer för hundar. Vi redogör även för vilka symptom hunden kan uppvisa vid eventuell brist.

A-vitamin

Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som är avgörande för att din hund ska upprätthålla en god syn. Vitamin A är dessutom avgörande för en god fosterutveckling, immunfunktion samt kroppscelltillväxt. Vanliga symptom för A-vitaminbrist hos hundar är svagt immunsystem (din hund blir sjuk ofta), klåda och utslag, försämrad syn samt viktminskning.

B-vitamin

Vitamin B inkluderar en rad olika vitaminer, som är essentiella. Dessa bidrar till att din hund skall upprätthålla god hälsa. B1 - Avgörande för energi- och kolhydratmetabolism samt aktiverar jonkanaler i neurala vävnader. B12 - Hjälper till att underlätta enzymfunktionen hos din hund och är avgörande för tillväxt. B6 - Vattenlösligt vitamin som spelar en avgörande roll för de röda blodkropparnas funktion, nervsystemets funktion, hormonell reglering och immunförsvar. B5 - Vattenlösligt vitamin som är avgörande för reproduktion och tillväxt hos hundar. B9 - Har en primär funktion i metabolismen av aminosyror och nukleotider. Vanliga symptom för B-vitaminbrist hos hundar är ögonskador och sår, flagnande hud, svaghet, viktminskning samt hämmad tillväxt.

C-vitamin

Vitamin C är en viktig antioxidant som hjälper till att rensa bort potentiellt skadliga fria radikaler i hundens kropp. Vitamin C kan även hjälpa till att minska inflammation och kognitivt åldrande. Hundar kan själva tillverka C-vitamin i sin lever, men mängden möter inte kravet för optimal hälsa. Stress, såväl fysisk som psykisk, är den mest kända orsaken till C-vitaminbrist hos hundar. Hundar med C-vitaminbrist kan få symtom som dålig andedräkt, benskörhet, ledvärk och försvagade muskler.

D-vitamin

Vitamin D, även känt som solskensvitaminet, hjälper hundar att bibehålla fosfor- och kalciumbalansen för en sund ben- och muskeltillväxt. Vanliga symptom för D-vitaminbrist hos hundar är försvagat skelett, ledinflammation, minskad muskelmassa samt hämmad tillväxt hos valpar och unga hundar. I värsta fall kan brist på vitamin D leda till hjärtsvikt samt en ökad risk för komplikationer på grund av hjärtsjukdomar och skelettsjukdomar.

E-vitamin

Vitamin E är ett fettlösligt vitamin som bland annat stödjer tillväxten hos valpar. Det gynnar cellfunktionen och metabolismen. Ett vanligt symptom för E-vitaminbrist hos hundar är muskelsvaghet. Brist av vitamin D kan även orsaka reproduktionsproblem.

K-vitamin

Vitamin K är ett fettlösligt vitamin som möjliggör blodets koagulering och förebygger blödningsproblem. Om en hund får i sig något giftigt ämne minskar dess förmåga att använda vitamin K, vilket kan orsaka ökad blödning och i värsta fall död.