Kunskapsbanken
Varför ska man ha en hundförsäkring?

Varför ska man ha en hundförsäkring?

3 september 2019

Precis som människor kan hundar drabbas av många olika sjukdomar och kan råka ut för olyckor när man minst anar det. Med en hundförsäkring kan du få hjälp med kostnader om din hund skulle behöva uppsöka vård hos veterinär. Du bör försäkra din hund så fort som möjligt då din hund kan behöva veterinärvård samma dag som den råkar ut för något. En hundförsäkring innebär en ekonomisk trygghet för dig eftersom ett veterinärbesök kan kosta en hel del.

I många försäkringsbolag kan du även få hjälp med kostnader för återbesök, receptbelagd medicin och rehab-träning vid skada eller efter en operation. Du kan försäkra din hund oavsett vilken ras du har, om du använder den som sällskapshund eller som utställningshund.

Vad händer om man inte har en hundförsäkring?

Om din hund skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka och du inte har försäkrat din hund måste du själv betala alla kostnader. Vanliga skador och sjukdomar hos hundar kan leda till riktigt höga veterinärkostnader. Livmoderinflammation är en mycket vanlig sjukdom hos tikar och kan kräva en behandling som utan försäkring kostar 14000kr. Behandling för en hund med diarré kostar 9000kr och en benfraktur kan kosta upp till 10 000 kr. Det är också vanligt att hundar råkar svälja olämpliga föremål och en behandling utan försäkring kostar ungefär 12 000kr. En korsbandsskada hos en hund uppträder ofta efter en tids försvagning i korsbandet och kräver en behandling för ungefär 18 000kr. Efter behandling av en korsbandsskada tillkommer även kostnader för rehab-träning, uppföljning och återbesök. Om du saknar hundförsäkring kan de höga kostnaderna tyvärr leda till att du måste avliva din hund istället för att ge din hund den vård som den behöver.

Måste man ha en hundförsäkring?

Många väljer att ha en försäkring på sin hund för att inte behöva betala hela kostanden själv. Du bestämmer själv om du ska försäkra din hund eller inte men väljer du att avstå är det viktigt att du är medveten om riskerna. Du kan aldrig i förväg veta om din hund kommer drabbas av en sjukdom eller bli skadad och en försäkring kan avgöra om du har råd att ge din hund veterinärvård eller inte. En hund som är försäkrad innebär många fördelar och fungerar som en trygghet för både dig och din hund.