Guider
Bilsele (bilbälte) till din hund - vad ska man tänka på

Bilsele (bilbälte) till din hund - vad ska man tänka på

Alba Montheli
10 augusti 2020

Som hundägare har du ansvar för att din hunds säkerhet, inte minst under en bilfärd. För att säkerställa att dina hund är säker när den åker med i bilen kan du exempelvis använda ett bilbälte eller en bilsele. Nedan redogör vi för varför du bör använda en bilsele till din hund. Vi ger även tips på vad du bör tänka på när du köper en bilsele samt ger förslag på olika alternativ.

Din hund ska enligt lag vara kopplad eller instängd när den åker i en bil. Anledningen till detta är att din hund, precis som du, ska skyddas från skador vid hårda inbromsningar eller en eventuell krock. Det kan även innebära en fara för människorna i bilen om en hund är lös vid en kollision. Om du har din hund lös under bilfärden bryter du inte bara mot lagen, det innebär också att du troligen inte får ut några pengar från din hundförsäkring om din hund skulle skadas på något sätt.

Det finns många olika lösningar för hur du som hundägare kan säkerställa att du följer lagen. Du kan exempelvis använda dig av en hundbur, en grind eller ett galler. För dig som inte har plats för din hund i bakluckan kan en bilsele eller ett bilbältesfäste vara ett mycket bra och smidigt alternativ. Ett bilbältesfäste sätts fast på det vanliga bilbältet och sedan i hundens vanliga sele medan en bilsele har en tillhörande rem som sätts fast i bilbälteskontakten.

Det finns många olika typer av bilselar som är speciellt anpassade för hundar i olika storlekar. Vilken bilsele som passar just din hund bäst kan således variera. Det viktigaste är att du investerar i en bilsele som är krocktestad och godkänd. Det är även viktigt att du kontrollerar att selen sitter bra och inte skaver på hunden. Att åka bil kan vara tillräckligt stressande för din hund och en skavande sele gör definitivt inte saken bättre. Det fungerar alltså inte att sätta fast din hund i det vanliga bilbältet i din bil utan du måste använda en speciell hundsele för att säkerställa att din hund är säker och bekväm under bilfärden.

Tips på bilselar till din hund

Här nedan finns tre tips i olika prisnivåer om du behöver en bilsele till din hund.

1. Premiumalternativ - Ruffwear Load Up sele

Ruffwear Load Up sele är ett premiumalternativ tillverkat i rejält material. Selen har godkänts för att klara höga påfrestningar i krocktest och är lätt att sätta på och justera efter behov. Selen kan dessutom köpas i fem olika storlekar vilket gör att den passar för många olika hundar och raser.

2. Mellanalternativ - MiM All Safe

MiM All Safe sele är en svensktillverkad sele som krocktestats och godkänts av såväl Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som ISO. Selen kopplas smidigt fast i bilens bälte vilket innebär att den passar i samtliga bilar, oavsett märke och modell.

3. Budgetalternativ - Trixie Dog Protect

Trixie Dog Protect är ett mycket bra budgetalternativ. Selen är designad för att vara stötdämpande och är smidig att trä på hunden och koppla fast i bilen. Nackdelen med selen från Trixie är att den ännu inte är krocktestad.