Guider
Hur får man en hund att sluta skälla?

Hur får man en hund att sluta skälla?

Alba Montheli
5 oktober 2019

Att din hund skäller är normalt, det är helt enkelt hundens sätt att kommunicera. Okontrollerat och oavbrutet skällande kan dock vara irriterande för såväl dig, som människor i er närhet. Att kunna kontrollera sin hund, och därmed även dess ljudnivå, är en viktig del i rollen som hundägare. Det första du bör fundera över när du skall arbeta med att få din hund att sluta skälla är vad som utlöser skallen. Kanske är din hund orolig, hungrig eller leksugen. Här kan du läsa mer om hur du kan få din hund att sluta skälla.

Hundar är väldigt sociala varelser och många hundar börjar därför skälla när de blir lämnade ensamma. Det är ditt ansvar att se till att din hund känner sig lugn, trygg och bekväm. Den bästa lösningen är att hitta någon annan, en människa eller hund, som kan umgås med hunden under tiden du är borta. Om den möjligheten inte finns kan det vara en bra idé att sätta på en radio eller lite musik. På så sätt känner sig hunden inte lika ensam och chansen är stor att din hund slutar skälla när du lämnar den. Du kan även se till att hunden håller sig sysselsatt medan du är ute. Lämna exempelvis lite leksaker som kräver jobb och uppmärksamhet.

Många hundar skäller när de ser andra hundar. Det är ett sätt för dem att uppmuntra den andra hunden till att komma och leka. Det är normalt, men det måste finnas gränser. Du som hundägare skall avgöra hur mycket skällande som är acceptabelt. Lär din hund att leken inte börjar förrän den slutat att skälla. Ytterligare en vanlig orsak till att din hund skäller är att den vill varna eller vakta dig när den ser, eller hör, en okänd människa närma sig. Låt din hund skälla för att få din uppmärksamhet men se till att tysta den så fort du vet att det inte är någon fara.

Träning är vägen för att få kontroll över din hunds skällande. Lär din hund andra sätt att kommunicera, exempelvis genom att lära den att krafsa med tassen eller vänta vid dörren när den vill ha din uppmärksamhet. En bra idé för att lära din hund kommandot ”tyst” är att använda dig av något som låter högt. Skramla exempelvis med en burk fylld med mynt, när du får hundens uppmärksamhet säger du bestämt ”tyst”. Har du verkligen försökt och inte lyckats med träningen kan ett antiskällhalsband vara en möjlig investering. Halsbandet får dock inte ersätta träning utan skall endast fungera som ett komplement.

Tänk på att aldrig straffa din hund fysiskt när den skäller. Det kommer inte att hjälpa utan förvärrar bara situationen och du får en otrygg hund. För att din hund skall ha en lugn attityd är det viktigt att du själv beter dig lugnt och tryggt. Skapa en avslappnad atmosfär där din hund känner sig trygg. Att klappa, gosa och ge belöningar vid önskat beteende är utmärkta sätt att motivera din hund till att utvecklas.