Guider
Allt om sällskapshundar

Allt om sällskapshundar

Alba Montheli
15 oktober 2020

Allt om sällskapshundar 

Trots att det idag finns många raser som vid första anblicken skulle kunna uppfattas som sällskapshundar så innebär det inte alltid att det är så. Sällskapshundar är nämligen hundar som är speciellt framavlade för just sällskap sedan en lång tid tillbaka. Nedan går vi igenom vad som definierar en sällskapshund, vilka raser som är de mest populära samt vilka sällskapshundar som fäller minst.

Vad är en sällskapshund? 

Idag finns det många hundar av olika raser som vi människor har som husdjur. De blir snabbt en del av familjen och fungerar utmärkt som sällskap. Trots detta faller de inte inom kategorin sällskapshundar. Labradorer och golden retrievers är exempelvis två av de mest populära hundraserna världen över, och visst fungerar de utmärkt som sällskap! Men, i grund och botten är dessa hundraser jakthundar vilket innebär att de inte alls definieras som sällskapshundar. I den internationella kennelfederationen Féderation Cynologique Internationales (FCI) sammanställs de raser som definieras som sällskapshundar i rasgrupp 9. Hundarna inom kategorin kommer från många olika länder och många av dem har gemensamma förfäder. Gemensamt för sällskapshundar är att de, med få undantag, är småväxta och att de passar utmärkt som just sällskap.

Populära sällskapshundar 

Nedan har vi listat några av de mest populära hundraserna inom kategorin sällskapshundar: 

Mops 

Mopsen är en av de mest populära hundraserna världen över. Förutom att de är små och söta är de också kända för att vara en av de hundraser som skäller allra minst. 

Fransk bulldog 

Även den franska bulldoggen är en mycket populär sällskapshund som skäller lite i förhållande till många andra hundraser. De har ett jämnt temperament och trivs som bäst i sällskap med andra hundar och människor. 

Shih tzu 

Shi tzu är en liten, social och lojal hundras med silkeslen häls. Rasen kräver vanligtvis en hel del uppmärksamhet samtidigt som de är mycket kärleksfulla vilket gör att de passar utmärkt som familjehundar.

Cavalier King Charles Spaniel 

Cavalier King Charles Spaniel beskrivs ofta som en lugn och tyst hundras som älskar att ligga och vila. De är dessutom intelligenta, lättlärda och lydiga. Rasen anpassar sig lätt till nya omgivningar och fungerar utmärkt tillsammans med andra hundar och familjer med barn. 

Chihuahua 

För dig som söker en mer livlig hundras kan chihuahuan vara ett bra alternativ. Världens minsta hundras beskrivs ofta som pigg, tuff och modig med en stor personlighet. De är självsäkra och aktiva hundar som tycker mycket om att leka. 

Sällskapshundar som inte fäller 

Det finns även många populära hundar inom kategorin sällskapshundar som inte fäller speciellt mycket, vilket är ett stort plus för många. Nedan har vi listat dem:

  • Bichon Frise
  • Chinese Crested / nakenhund
  • Coton de Tulear
  • Bichon Havanais
  • Löwchen
  • Malteser
  • Shih tzu
  • Pudel