Guider
Vad kan man göra åt en svartsjuk hund?

Vad kan man göra åt en svartsjuk hund?

Alba Montheli
19 december 2019

Det är inte bara människor som kan känna svartsjuka. Även en hund känner känslor och kan tycka att det är jobbigt om den inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Vanliga situationer då en hund känner svartsjuka är exempelvis när en bebis kommer till familjen eller om en familj skaffar ett nytt husdjur. Det är även vanligt att hundar känner svartsjuka gentemot sin matte eller husses partner. Nedan ger vi tips på vad du kan göra om din hund är svartsjuk.

Svartsjuka hundar är ofta ett resultat av att de känner sig orättvist behandlade. Ett vanligt tecken på en svartsjuk hund är att den börjar skälla mer än vanligt, kanske till och med oavbrutet. Det kan även hända att din hund försöker markera sitt revir genom att gå på toaletten på olämpliga platser. Ytterligare ett uttryck hos svartsjuka hundar är att de försöker bita “inkräktaren” eller att de börjar morra. Tänk på att svartsjuka är en vanlig och normal del av en hunds utveckling. Känn dig därför aldrig skyldig till din hunds svartsjuka. Det är dock viktigt att du fortsätter att använda din auktoritet. Bara för att din hund är svartsjuk får den inte agera hur som helst. Självklart ska du samtidigt göra vad du kan för att din hund ska känna sig glad och inkluderad.

Svartsjuka mot en annan hund

Att ha en hund är fantastiskt, och kanske blir det ännu bättre om man skaffar en hund till? Hunden får någon att leka med och kräver inte din totala uppmärksamhet på samma sätt. Men, din hund kan även känna svartsjuka mot ett nytt husdjur. Huruvida en ny hund tas väl emot av den hund som redan finns i familjen kan man aldrig riktig veta. Kanske tycker de om varandra från första stund eller så lär de sig att tycka om varandra med tiden.

Det är viktigt att du är noga med att introducera hundarna för varandra på ett bra sätt. Stressa dem inte att umgås om de är försiktiga. Vidare är det viktigt att du ger båda hundarna lika mycket uppmärksamhet, trots att en ny valp kanske är lite extra oemotståndlig. Se även till att båda hundarna har ett eget utrymme med egna tillhörigheter. Till en början bör hundarna ha varsin säng, separata matskålar, eget koppel etc. Med tiden kommer hundarna med största sannolikhet kunna dela sina saker, men för att undvika problem kan det vara bra att skilja dem åt i början.

Tänk på att inte lämna hundarna ensamma förrän du är helt säker på att de fungerar bra tillsammans. Så länge ni tar det lugnt är förutsättningarna oftast goda för att dina hundar ska kunna komma överens med tiden.

Svartsjuka mot en bebis

När det plötsligt kommer en bebis till familjen är det vanligt att din hund känner sig svartsjuk. Mycket av din tid kommer att gå till bebisen och det är lätt att din hund känner sig bortprioriterad. För att din hund och bebis ska trivas så bra som möjligt ihop finns det en del saker som du bör tänka på. Till att börja med kan det vara en bra idé att låta din hund lukta på en filt eller liknande som barnet har legat i innan de träffas. Genom att ge din hund en ny doft i förväg kan den lättare förbereda sig för mötet. Vidare är det viktigt att hunden får sina promenader och sin träning som vanligt. Försök även att inkludera hunden så mycket som möjligt när du pysslar med bebisen.

Svartsjuka mot en partner

Det är inte ovanligt att en hund känner svartsjuka mot sin matte eller husses nya partner. Din hund är van att få all din uppmärksamhet, men plötsligt får den konkurrens av din nya kärlek. Ett tydligt tecken på att din hund är svartsjuk på din partner är att den försöker markera ägande över dig. Hunden håller sig konstant vid din sida för att på så sätt förhindra din partner från att närma sig dig. Ett annat tecken är att din hund blir irritabel när din nya partner är i närheten. Kanske skäller den när hen närmar sig eller i värsta fall går den till attack. För att din hund skall känna sig mindre svartsjuk på din partner är det viktigt att ni båda arbetar aktivt för att hunden ska känna sig inkluderad och uppmärksammad. Försök även att få din hund att associera din nya partner med positiva handlinga som exempelvis promenader, belöningar eller lek.

För att förebygga svartsjuka hundar bör du socialisera dem från tidig ålder. Lär din hund att andra djur och människor i din närhet inte påverkas dess relation till dig. Om svartsjukan kvarstår eller till och med blir värre bör du kontakta en specialist.

Lycka till!