Hundraser

Alaskan malamute

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Alaskan malamute är en ras som har många användningsområden, men är framförallt framavlad för att arbeta som slädhund för långa distanser och tunga slädar. Rasen passar dig som trivs med att vara ute året runt.

Personlighet och temperament

Alaskan malamute är en kraftfull och självständig ras som är vänliga mot människor. Rasen är snabblärd, lekfull och älskar mänsklig kontakt. Den är mycket aktiv och behöver rejält med motion för att göra sig av med all energi.

Rasen är envis och kan ha ett väldigt dominerande temperament och kommer därför inte alltid överens med andra hundar. Den behöver vänja sig vid andra hundar redan i valpstadiet, för att inte bli aggressiv. Rasen behöver också socialisering och bestämd träning från tidig ålder.

Utseende och storlek

Alaskan malamute är en stor och stark hund som är byggd för styrka och uthållighet. Rasens storlek kan variera men en fullvuxen hane är cirka 64–71 cm i mankhöjd och en fullvuxen tik är cirka 58–66 cm i mankhöjd. De väger cirka 38–56 kg. Rasen har mycket tjock päls och stora fötter och liknar en varg till utseendet. Färgerna på pälsen varierar men de vanligaste är ljust grått till svart; sobel och från sobel till röd.

Övrig fakta

Alaskan malamute har ingen vaktinstinkt eftersom de tycker så mycket om människor. Då rasen är framavlad för att dra kräver den ordentligt med både fysisk och mental träning. Exempel på träning som rasen uppskattar är att dra, spåra och löpträna. Rasen behöver också bestämd träning för att lära sig att gå fint i koppel. Då rasen har ett mycket dominerande temperament rekommenderas den inte som förstagångshund.

När det gäller allergier finns det mer eller mindre allergivänliga raser men det finns tyvärr ingen garanti att hundallergiker tål Alaskan malamute. Rasens förväntade livslängd för är 12 - 16 år.