Hundraser

Siberian husky

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Siberian husky är från början framavlad som slädhund men används numera som sällskapshund. Många använder fortfarande rasen som slädhund för nöjes skull eller i dragtävlingar eller skidtolkning.

Personlighet och temperament

Siberian husky är en utåtriktad och uppmärksam ras med hög arbetsmoral. Den är vänlig och intelligent och trivs bäst i mänskligt sällskap eller i sällskap av andra hundar. Rasen kommer bra överres med både barn och vuxna, men den behöver träning och socialisering redan i valpstadiet då den kan vara självständig, envis och något reserverad mot främlingar. Rasen går bra ihop med andra hundar, framförallt om det har vuxit upp tillsammans.

Utseende och storlek

Siberian husky är en medelstor hund där en vuxen hane blir cirka 53 – 60 cm hög och väger mellan 20 – 27 kg. En vuxen tik blir cirka 51 – 56 cm hög och väger vanligtvis mellan 16 – 23 kg. Rasens har dubbel och medellång päls, upprättstående öron och tät svans. Den har mycket päls som förekommer i alla färger och teckningar, även vit.

Övrig fakta

Siberian husky kräver mycket motion och älskar att springa. Den bör få en rejäl promenad minst några gånger i veckan. Det är viktigt att den får motion för att kunna vara tillfredsställd inomhus. Rasens stora jaktinstinkt innebär att den kan jaga katter och boskap samt att den kan vara svår att ha lös. Rasen saknar vaktinstinkt men den brukar skälla för att varna. Annars skäller inte rasen särskilt ofta, även om den gärna ylar. Siberian husky lever i regel ett ganska långt liv och du kan räkna med att ha din hund i livet i cirka 11–13 år. Rasen tillhör dessvärre inte de raser som är mer allergivänliga vilket innebär att det inte finns någon garanti att hundallergiker tål rasen.