Hundraser

Border collie

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Bordercollie är från början framavlad som fårhund och används idag till att valla boskap och som sällskapshundar. I och med att rasen är så lättlärd används den också som polis-, bomb- och narkotikahundar och vid sök- och räddningsuppdrag. Den används också som ledarhundar åt blinda.

Personlighet och temperament

Bordercollie är i första hand en vallhund. Det är en snabb, livlig, energisk och uppmärksam ras som har mycket energi och bör få rejält med motion. Den behöver både fysisk och mental stimulans. Rasen har vallningsinstinkter och behöver ha en uppgift i livet. Bordercollien fungerar bra ihop med barn och andra husdjur, framförallt om de vuxit upp tillsammans. De håller barnen under uppsikt och på grund av deras vallningsinstinkter skyddar de familjen och sitt revir.

De kan vara reserverade och småbitska mot främlingar och behöver därför redan från valpstadiet bli ordentligt socialiserade för att de inte ska bli skygga för främlingar. Rasen fungerar inte så bra tillsammans med andra hundar i hemmet då, deras vallningsinstinkt lätt kan ta över.

Utseende och storlek

Bordercolliens päls finns i flera längder. Vissa har sträv päls som är cirka 8 cm lång, medan andra har slät päls som är cirka 2,5 cm lång. Pälsens vanligaste färger är svart-vit eller trefärgad. Rasen fäller mycket, vilket innebär att de behöver kontinuerlig pälsvård. Bordercollien är mellanstor där en vuxen hanhund blir cirka 53 cm i mankhöjd och väger mellan 13–20 kg. En vuxen tik blir cirka 50 cm i mankhöjd och väger vanligtvis mellan 13–19 kg.

Övrig fakta

Bordercollien älskar att springa och trivs bäst med att få bo ute på landet. Rasen sägs vara den smartaste av alla hundraser och passar inte den lata. Den har en överaktiv hjärna och är i stort behov av mycket mental stimulans.

När det gäller allergier finns det mer eller mindre allergivänliga raser men det finns tyvärr ingen garanti att hundallergiker tål Bordercollien. Grundpriset för en Border Collie-valp är cirka 6 500 kronor. Priset justeras uppåt beroende på vilka vallningsmeriter föräldrarna har. En tränad hund ligger mellan 15 000 – 20 000kronor. Rasen har en förväntand livslängd på mellan 10–14 år.