Hundraser

Golden retriever

Text: Alba Montheli
5 november 2019

Golden retrievers är inte bara vackra och gosiga. De är snälla, lekfulla och fyllda av kärlek. Rasen är dessutom känd för sin intelligens och rankas bland de fem mest intelligenta raserna. I denna text kan du läsa mer om den gyllene hunden som ligger högst upp på listan över Sveriges mest älskade hundar!

Ursprung och utveckling

Golden retrievers avlades fram i Storbritannien under slutet av 1800-talet. Rasen avlades fram för att hjälpa jägare under jakt på fågel och småvilt. Hundens ursprung som jakthund gör den till en arbetande ras. Idag är Golden retrievers dock en ”allroundhund” som passar som såväl jakthund som sällskapshund. I Sverige introducerades rasen på 1950-talet och år 1974 grundades den svenska rasklubben - Golden retriverklubben. Generellt är det en frisk och sund ras som har en livslängd på 10-13 år.

Personlighet

En typisk Golden retriever är intelligent, lyhörd och utåtriktad. Rasen har ett väldigt vänligt temperament och de vill gärna vara alla till lags. Hunden är samarbetsvillig och tillgiven. En Golden retriever kommer dessutom bra överens med andra djur och människor. Det är en lekfull ras som tycker om att arbeta och att vara sysselsatta. Den är ofta pigg utomhus och lugn inomhus, vilket många ägare uppskattar. Rasens ursprung som jakthund gör att de tycker om apporteringslekar och simturer. Golden retrievers vill gärna spendera tid med sin familj.

Utseende

Golden retrievers är en mycket vacker och symmetriskt byggd ras. En fullvuxen hane väger mellan 29-32 kilo och har vanligtvis en mankhöjd på mellan 56-62 centimeter. Tikarna är något mindre, de väger mellan 25-29 kilo och har en mankhöjd på 51-56 centimeter. Som namnet antyder förekommer rasen i olika gyllene toner. Nyansen kan variera från mörk koppar till ljus gräddfärgad(crème). Pälsen är glänsande, medellång och relativt lättskött. Hals, svans och baksida lår har rikligt med päls.

Uppfödare och pris

Inköpspriset för en Golden retrievervalp kan variera, men ligger vanligtvis runt 14 000 kronor. Viktigt att tänka på innan man köper en hund är dock att det även tillkommer en hel del kostnader för exempelvis mat, veterinärbesök och leksaker.

Förslag på uppfödare

Stockholm: http://goldentassen.se

Göteborg: https://guldkullens.se

Malmö: https://extradorables.com