Hundraser

Chihuahua

Text: Alba Montheli
5 november 2019

Chihuahua är världens minsta hundras. De är livliga sällskapshundar som är mycket lojala mot sina ägare. Chihuahuor är både envisa och kärleksfulla. Här kan du läsa mer om den lilla hunden, med den stora personligheten.

Ursprung och utveckling

Det finns många olika teorier kring chihuahuans ursprung. Chihuahuans historia blir tydlig först i mitten av 1800-talet då rasen upptäcktes i delstaten Chihuahua i Mexiko. Rasen tros vara ättlingar till techichi, en hundras som levde med Mexikos urinvånare för hundratals år sedan. 1951 importerades de två första chihuahuorna till Sverige. Rasen fick sitt genombrott i landet 1958 och har på senare år blivit en väldigt populär ras världen över. Chihuahuor växer snabbt och är fullvuxna redan efter 8 månader. Hunden har en livslängd på upp till 20 år.

Personlighet

Pigg, tuff och modig. Den lilla hunden har minst sagt en stor personlighet. Rasens dåligt rykte om att ha dåligt humör är långt ifrån sant. Hunden är både intelligent och empatisk. Chihuahuan står gärna i centrum och är ofta väldigt självsäker. De är envisa energiknippen som sällan är rädda för andra hundar, oavsett storlek. De är aktiva och tycker mycket om att leka. Rasen är en storstadshund som trivs bra inomhus så länge de hålls sysselsatta. En chihuahua blir ofta väldigt fäst vid sin ägare och kan bli misstänksam mot främmande människor.

Utseende

Det finns två typer av chihuahuor, lång- och korthårig. Den långhåriga chihuahuan har lång, mjuk päls med fin struktur. Pälsen kan vara rak eller lite lätt vågig. Den korthåriga Chihuahuan har slät och kort päls. Chihuahuor förekommer i alla möjliga färger och färgkombinationer. Kroppen är liten men muskulös. Hunden har en mankhöjd på enbart 15-23 centimeter och väger vanligen mellan 1-3 kilo. Huvudet är äppelformat och kan ibland vara väldigt stort i förhållande till kroppen. Ögonen är stora, runda och vakna. Chihuahuor har stående öron och en kort, spetsig nos.

Uppfödare och pris

Priset på en Chihuahua kan variera mellan 10 000-20 000 kronor. Det är dock viktigt att tänka på att inköpspriset utgör en mycket liten del av kostnaden för en hund.

Förslag på uppfödare

Stockholm: http://www.chiliwawas.com/index.html

Göteborg: https://jidasmachines.com

Malmö: https://bellmonthanas-chihuahua-kennel.webnode.se