Hundraser

Jack russell-terrier

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Jack russell-terrier är en charmig liten hund med stor personlighet. Hundens motto skulle kunna beskrivas som ”allt är roligt bara man får vara med”. En jack russell-terrier är ingen hund för dig som vill ha en stillaliggande hund på soffan. De är energiska, envisa och sociala.

Ursprung och utveckling

Hunden har fått sitt namn efter pastor John Russell som avlade fram rasen för rävjakt i England på 1700-talet. Det utvecklades två varianter av hunden, en långbent och en kortbent. Den kortbenta rasen som kom att kallas Parson russell-terrier var högre och mer kvadratiskt byggd. Jack russellterrier var proportionellt längre. Rasen blev godkänd i Svenska Kennelklubben 2001. En jack russell-terrier går upp ca 20 gram om dagen första halvåret och på tio månader 20-dubblar valpen sin födelsevikt. Hunden lever mellan 13-15 år.

Personlighet

En jack russell-terrier vill alltid vara med, men de är samtidigt självständiga hundar med en stark vilja att arbeta. Rasen har en hög energinivå och kan ge ett intensivt uttryck. En jack russell-terrier gillar långa raska promenader och utmanande lekar. Hunden är nyfiken, orädd och full av livsglädje. De är viljestarka och har ett gott självförtroende. Rasens jaktinstinkt gör att den kan ha svårt att komma överens med andra hundar och husdjur. Det är därför viktigt att valpen får rätt uppfostran redan från första dagen.

Utseende

Jack russell-terrier är en av de största raserna i terriergruppen. Hunden är stark och smidigt byggd. Den väger mellan 5-12 kilo och har en mankhöjd på mellan 20-30 centimeter. Hunden är vit med svarta och/eller rödgula tecken. Minst 55% av kroppen skall vara vit. Inom rasen finns det tre olika pälstyper: slät, sträv eller raggig. Den släthåriga varianten har tät, slät päls som inte behöver trimmas. Den strävhåriga variantens päls växer i två lager, en mjuk underull och en sträv ytterpäls som behöver trimmas. Den raggiga varianter skulle kunna beskrivas som ett mellanting mellan slät och sträv. Även den raggiga varianten behöver trimmas.

Uppfödare och pris

Priset på renrasig jack russell-terrier valp varierar mellan 8 000-15 000 kronor. En renrasig valp skall enligt SKK:s regler alltid vara id-märkt, vaccinerad, avmaskad och veterinärbesiktigad.

Förslag på uppfödare

Stockholm: http://www.alphagarden.se

Göteborg: http://stjarnliden.se/index.html