Hundraser

Labrador retriever

Text: Alba Montheli
19 februari 2020

Det finns många anledningar till att labradoren är en av världens mest populära hundraser. De är lojala, intelligenta och glada. Deras vänliga temperament och arbetslust gör att de passar perfekt som både sällskaps- och servicehund.

Ursprung och utveckling

Den ursprungliga Labradoren härstammar från den utdöda kanadensiska hundtypen St. John’s Dog i Newfoundland. Hunden användes av fiskare för att dra båtar över sjön samt för att hämta bytesdjur. Besökande engelsmän blev fascinerade av den simmande hunden och tog rasen till England i början av 1800-talet. I England korsades rasen med andra retriverraser och ”förfinades” till den labrador som vi är bekanta med idag. Labradorer utvecklas relativt snabbt, på 6-12 månader har hunden uppnått en fullvuxen mankhöjd. Livslängden är vanligen mellan 10-14 år.

Personlighet

Labradorer är sociala, energiska och snälla hundar. De har dessutom hög arbetslust och samarbetsvilja. Hunden är lätt att träna och är en mycket anpassningsbar och tillgiven ras. En Labrador är följsam och gillar att interagera med människor. De har fantastisk syn och ett enastående luktsinne. Rasens egenskaper och kvalitéer har gjort att den har blivit en vanlig bruksoch tjänstehund. De används exempelvis ofta som hjälphundar till människor med funktionsnedsättningar samt som jakthund, terapihund eller narkotikahund. Labradorer passar dessutom utmärkt som familjehundar. De är betydligt lugnare och mindre aggressiva än de flesta andra hundraser. De kommer också bra överens med andra andra hundar, människor och barn. Labradorer är fulla av energi och behöver mycket motion och stimulans. De är intelligenta hundar som behöver meningsfulla uppgifter och lekar för att må bra.

Utseende

En labrador är stark och kompakt byggd. De kännetecknas av sitt breda huvud, sina hängande öron och sin ”uttersvans”. Svansen är är tjock vid ansättningen för att sedan smalna av gradvis mot spetsen. En hane väger mellan 29-36 kilo och har en mankhöjd på mellan 56-62 centimeter. En tik är något mindre, vanligtvis väger de mellan 25-31 kilo och har en mankhöjd på mellan 55-56 centimeter. Labradorer har en vattenavstötande dubbelpäls som håller dem varma när de apporterar i kallt vatten. Pälsen är kort och tät. Tidigare var endast svarta Labradorer accepterade, idag är även gula (kan variera från ljus gräddfärgad till rävrött) och leverbruna hundar godkända. En labrador skall vara enfärgad men en vit fläck på bröstet kan förekomma.

Uppfödare och pris

Det finns uppfödare med olika målsättning med sin avel. En del intresserar sig av labradorer av jaktlig härstamning medan andra fokuserar på de exteriöra egenskaperna. Det är därför extremt viktigt att du som köpare är tydlig med vilken rastyp du är intresserad av.

Uppfödare efter ort

Namn Ort Hemsida
Andycap

Andycap är en liten kennel som har fött upp labradorer sedan 1987. Besök deras hemsida för att läsa mer om deras historia.

Stockholm andycap.se
Lorcas kennel

Lorcas Kennel ligger i Kungsbacka och drivs av Annika Niklasson Adolfsson. Annikas labradorer har vunnit flera priser som går att läsa om på hennes hemsida.

Göteborg (Kungsbacka) lorcaskennel.se

Bilder