Hundraser

Cocker spaniel

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Cocker spanieln är från början framavlad som jakthund men används numera som en sportig och aktiv sällskapshund. Det är en ras som nästan alltid är glad och som ständigt har en viftande svans.

Personlighet och temperament

Cocker spanieln är en glad, lekfull och vänlig ras som har ett stort behov av närhet och kroppskontakt. Rasen är nyfiken, lojal och älskar att ha människor runt omkring sig. Rasen tycker mycket om barn och älskar att leka, vilket gör att den passar därför perfekt som husdjur hos barnfamiljer. Den har lätt för att lära sig nya saker och jobbar gärna tillsammans med sin ägare.

Den är fylld med energi och livsglädje och behöver mycket motion och träning för att inte bli för sprallig. Rasens ursprung som jakthund gör att den trivs bra i flock och kommer överens med andra hundar. Den kommer även bra överens med katter om den får vänja sig i tidig ålder.

Utseende och storlek

Cocker spanieln är en medelstor hund som är kompakt och kraftigt byggd. Cocker spanieln tillhör de mindre spanielraserna där mankhöjden för hanar är cirka 39–41 cm och tikar 38–39 cm. Vikten ligger vanligtvis runt 13–15 kg.

Pälsen är slät och silkeslen och finns i olika färger, både en- och flerfärgade. De vanligaste färgerna är svart, tan, liver och vit/svart. Cocker spanieln är en vacker hund och har öron som är droppformade och väl täckta av lång, rak silkeslen päls.

Övrig fakta

Cocker spanieln används numera till andra hundsporter än jakt såsom lydnad, agility och viltspår. Den passar perfekt som både familje- och sällskapshund så länge den får tillräckligt med motion samt mental och fysisk stimulans.

Rasens vänliga och kärleksfulla personlighet gör att den ofta används som terapihund. Då den har så stort behov av mänsklig kontakt tycker den inte om att bli lämnad ensam under längre perioder. Rasen har en förväntad livslängd på 11 – 14 år.