Hundraser

Tax

Text: Alba Montheli
5 november 2019

Taxen är en mångsidig och användbara jakthund. Rasen är även en av Sveriges mest populära sällskapshundar. Det finns nio varianter av taxen i olika storlekar, med olika hårlag. Här kan du läsa mer om den lilla hunden med det stora hjärtat.

Ursprung och utveckling

Taxen kommer ursprungligen från Tyskland där den avlades fram för att jaga grävling. Det tyska namnet för hunden, dachshund, betyder just grävlingshund. Rasen användes även till att jaga vildsvin, ett djur som är över tio gånger hundens egna storlek. De första taxarna i Sverige var allround-jakthundar men blev med tiden specialiserade grythundar och långsamt drivande hundar. 1901 grundades svenska taxklubben. En tax lever mellan 12-15 år.

Personlighet

En tax kan beskrivas som en mycket mångsidig hund. De är passionerade, modiga och väldigt envisa. Hunden är dominant och kan ha svårt att komma förbi sin jaktinstinkt vilket gör att den kräver en bestämd fostran. Taxen är aktiv och behöver rastas ofta. De tycker om långa promenader men måste vara kopplade då de gärna vill rymma. En tax är både självsäker och självständig. De är trogna familjemedlemmar med mycket energi och hög uthållighet. Taxen kan vara något kritisk mot främlingar och andra hundar men i övrig är det en vänlig hund med ett stabilt temperament.

Utseende

Taxen karaktäriseras främst av sin långsträckta kroppsform och sina korta muskulösa ben. Rasen förekommer i tre olika storlekar där det är bröstomfånget som är avgörande för vilken variant den tillhör. Kanintax har ett bröstomfång på upp till 30 centimeter och väger mellan 3-4 kilo. En Dvärgtax har ett bröstomfång på mellan 30–35 centimeter och skall väga ca 4-6 kilo. Normaltax har ett bröstomfång över 35 centimeter och skall helst inte väga över 9 kilo. Taxens mankhöjd kan variera något men skall vara under 22 centimeter. Hunden förekommer även i tre olika hårlag; kort-, sträv- och långhårig. Taxar kan förekomma i olika färger. De vanligaste färgerna på en tax är svart, brun och viltfärgad. En del taxar har tanfärgade tecken, fläckar eller är spräckliga. Rasen har långa hängande öron och en lång nos.

Uppfödare och pris

Priset för en tax varierar beroende på sort men ligger vanligen mellan 10 000-14 000 kronor. När man skall köpa en valp är det oerhört viktigt att välja rätt uppfödare. Välj en seriös och duktig uppfödare för att garantera att du får med dig en sund och frisk valp hem.

Förslag på uppfödare

Stockholm: http://kalyanas.se