Hundraser

Shetland sheepdog

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Shetland sheepdog, även kallad sheltie, är framavlad som vall- och gårdshund men används sedan länge som sällskapshund. Det är en mångsidig ras som är populär i sporter som utställning, lydnad, freestyle och rallylydnad.

Personlighet och temperament

Sheltien är en ras med många härliga egenskaper. Den är intelligent, nyfiken, livlig, lojal, aktiv och lekfull. Den är även kärleksfull och har lätt för att anpassa sig. Sheltien är en lättlärd ras och passar nästan alla, såväl barnfamiljen som den äldre personen.

Även om den är något reserverad för främlingar, är det en mycket omtyckt ras som har något för alla. Sheltien älskar motion, men har inga problem att anpassa sig till sin ägares aktivitetsnivå. Rasen är också anpassningsbar i olika klimat och miljöer.

Utseende och storlek

Det kan vara bra att veta att det förekommer stora variationer i rasens storlek. Hanen blir vanligtvis cirka 37 cm hög och väger mellan 6 – 12 kg. Tiken blir cirka 36 cm och väger mellan 6 – 12 kg.

Sheltien har mjuk tät underull och längre täckhår. Den finns i flera färgvarianter, även om sobel och vit är vanligast. Det kan även förekomma vita tecken på ben, bröst, nacke, svanstipp och bläs. Rasen kan vara trefärgad, vilket innebär svart med rödbruna och vita tecken. Det kan även förekomma svart-vita och svart med tan-tecken. I blue merle är silverblå önskvärt, med svarta fläckar.

Övrig fakta

Utmärkande för rasen är att den kommer bra överens med andra hundar, oavsett om det är en hane eller tik. Den kan vara något reserverad mot främlingar men är mycket tillgiven och uppmärksam mot sin ägare. Sheltien är en mycket vacker och livlig hund samt har stor stilkänsla och elegans.

Eftersom den är så lättlärd och anpassningsbar passar den perfekt som förstagångshund. Det kan dock vara bra att vara medveten om att rasens päls kräver en hel del pälsvård. Sheltien har en förväntad livslängd på 12 – 13 år.