Hundraser

Staffordshire bullterrier

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Staffordshire bullterrier, även kallad Staffy, är en blandning mellan bulldogg och terrier. Den är från början framavlad för hundkamper men används numera som en sällskapshund. Många tränar även sin Staffordshire bullterrier i agility, lydnad, rallylydnad, viltspår och bruks.

Personlighet och temperament

Staffordshire bullterrier är en social, aktiv och sällskaplig ras. Det är en ras som älskar att vara med sin familj och som inte alls tycker om att bli lämnad ensam. Den älskar barn och är snäll mot främlingar som kommer och hälsar på. Staffordshire bullterrier lyssnar på sina ägare och mår bra så länge den får uppmärksamhet. Det är en lugn och kärleksfull ras som gärna sover i sängen, på soffan eller i ditt knä.

Staffordshire bullterrier är nyfiken och lekfull men ändå lätt att hantera. Den behöver lära sig att umgås med andra hundar tidigt i livet för att inte bli aggressiv i framtiden. Den slåss nästan aldrig men blir hård och orädd när den måste.

Utseende och storlek

Staffordshire bullterrier är en stark, smidig och snabbfotad ras som är något bred och aningen längre än vad den är hög. Rasen är tung och har en kort kropp. Vikten för hanar är cirka 13–17 kg och tikar 11–15,5 kg. Mankhöjden är cirka 36–41 cm. Pälsen är slät, saknar underull och är mycket lättskött. Färgen på pälsen finns i röd, fawn, vit, svart, brindle eller blå eller i kombination med vitt.

Övrig fakta

Staffordshire bullterrier älskar mänsklig kontakt och möjligheten att få leka. Den är för sällskaplig för att vara ensam och för aktiv för att ligga inomhus hela dagen. Den behöver dagliga promenader och att få springa av sig, gärna utan koppel. Den kommer att jaga mindre djur då den har en del jaktinstinkt. Staffordshire bullterrier är en utmärkt vakthund och skäller bara när det är nödvändigt.