Hundraser

Boxer

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Boxern är sällskapshund och vakthund, men de är framförallt mest kända för att vara lojala familjehundar som tycker om barn. Rasen är en arbetshund och används även som polishund och ledarhund åt blinda.

Personlighet och temperament

Boxer är en intelligent och lekfull ras som tycker om att vara sysselsatt. Rasen har mycket energi och behöver både fysisk och mental stimulans. Under dessa förutsättningar passar rasen perfekt som familjehund. Boxern beskrivs ofta som pålitlig och stabil och de kommer bra överens med andra husdjur, framförallt om de vuxit upp tillsammans.

Boxern är samarbetsvillig och tycker om att vara tillsammans med sin ägare och blir olycklig om den lämnas ensam hemma för ofta. De har en sund misstänksamhet mot främlingar och vaktar hemmet och familjen.

Utseende och storlek

Pälsen är korthårig och förekommer i flera färger. Vissa har en ljus gulbrun päls medan andra är tigrerade. Färgen på deras ansikte är oftast svart, men en del har vita tecken i ansiktet och vitt på bringan och tassarna. Rasen fäller inte särskilt mycket och eftersom pälsen är kort behöver de skyddas mot kyla. Boxern en ganska stor hund där en vuxen hanhund blir cirka 65 cm i mankhöjd och väger mellan 30 – 36kg. En vuxen tik blir cirka 55 cm i mankhöjd och väger vanligtvis mellan 22 – 29kg.

Övriga fakta

Rasen passar perfekt för aktiva familjer och för hem där någon är hemma största delen av tiden. Den trivs både på landet och i stan, under förutsättningen att den får stimulans och göra sig av med energi.

När det gäller allergier finns det mer eller mindre allergivänliga raser men det finns dessvärre ingen garanti att hundallergiker tål Boxern. Boxern lever inte särskilt länge utan den förväntade livslängden ligger mellan 7 – 10år och precis som för de flesta hundraser varierar priset en hel del. Beroende på stamtavla och uppfödare kostar en renrasig boxer mellan 10 000 – 15 000 kr.