Hundraser

Schäfer

Text: Alba Montheli
5 november 2019

En schäfer är intelligent, kvicktänkt och full av energi. Det är en mångsidig brukshund som passar perfekt som som polis-, vakt-, guide- eller tullhund. Rasen är även en av världens mest populära familjehundar. Här kan du läsa mer om den lojala, hängivna schäfern.

Ursprung och utveckling

Rasen härstammar från Tyskland där den avlades fram i syfte att få en lydig brukshund. Till en början användes rasen främst som vakthund men utvecklades senare till en så kallad herdehund som vallar får. På tyska betyder schäfer just ”herde” och det är därigenom hunden fått sitt namn. Vid en utställning i Karlsruhe 1899 visades Hektor upp som världens första registrerade schäfer. Rasen utvecklas relativt snabbt och når hälften av sin vuxna vikt under första halvåret. Livslängden är mellan 9-13 år.

Personlighet

En schäfer är modig och orädd. De är lojala hundar som vill skydda sin familj och sitt hem. Beskyddarinstinkten är en egenskap som gör att de kan vara misstänksamma mot främlingar och andra hundar. Med rätt uppfostran kommer schäfern dock bra överens med barn och andra husdjur. Hunden är atletisk, uthållig och arbetsvillig. De lär sig snabbt och passar bra för avancerad träning. Schäfern kräver rikligt med daglig motion och psykisk stimulans. Lek gärna utmanande lekar tillsammans med din schäfer.

Utseende

Schäfern är proportionellt byggd och har en elegant kropp. Hunden har dessutom stark fysik och vacker päls. De flesta schäfrar har normallång päls, men några är mer långhåriga. Hunden har dubbelpäls som är tjock och grov. Svansen är buskig och böjer sig nedåt. Huvudet är brett, nosen spetsig och öronen stående. Schäfern förekommer i de flesta färger, med undantag för vitt. Rasen väger mellan 30-43 kilo och har en mankhöjd på 56-66 centimeter. Hanarna är vanligen något större än tikarna.

Uppfödare och pris

En schäfer kostar omkring 12 000-15 000 kronor. Tänk på att alltid göra en ordentlig efterforskning innan du köper en valp. På så sätt kan du lättare undvika genetiska problem och sjukdomar som uppstått på grund av oaktsam avel. Välj uppfödare med omsorg.

Förslag på uppfödare

Stockholm: http://crestlines.se/sv/

Göteborg: http://atilaskennel.se/

Malmö: https://www.kennelwoho.com/