Hundraser

Beagle

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Beagle är en medelstor jakthund med stor jaktlust. Rasen är framförallt framavlad för kanin- och harjakt. Som komplement när det inte är jaktsäsong kan man aktivera hunden med viltspår, agility, lydnadsdressyr och tävlingslydnad.

Personlighet och temperament

Beagle är en aktiv, nyfiken och intelligent jakthund med ett stabilt temperament. Det är en vänlig och lekfull ras som älskar att umgås med människor och andra djur. Den vill gärna ha sällskap men har inga problem att vara ensam hemma några timmar per dag.

Beagle är lättlärd och tycker om att lösa uppgifter tillsammans med sin ägare. Den är snäll mot barn och andra husdjur och är alltid redo för lek. Beagle är ingen vakthund men skäller när det kommer okända människor. Den är både självständig och envis och det är därför viktigt att lära hunden redan från början vem det är som ska få bestämma.

Utseende och storlek

Beagle är en muskulös och kompakt ras. Den har korta men mycket starka ben, vilket gör hunden snabb och uthållig. En vuxen hane blir cirka 36 – 41 cm hög och väger runt 10 – 11 kg. En vuxen tik blir cirka 33 – 38 cm hög och väger vanligtvis cirka 9 – 10 kg. Pälsens vanligaste färgvariationer är tvåfärgad brunvit, rödvit, gulvit eller trefärgade i svart/brun/vit.

Övrig fakta

Beagle har ett stort behov av att röra på sig och kräver minst en timmes motion varje dag. Förutom jakt fungerar vardagspromenader, skogspromenader och cykelmotionering som bra alternativ. Rasens naturliga jaktinstinkt gör att det kan vara svårt att ropa den till sig när den har fått upp ett spår. Det är därför viktigt att gå på dressyrkurser eller liknande så att hunden kan lära sig att gå lös vid promenader.

Beagle blir i regel ganska gammal. Rasen har en förväntad livslängd på 10–14 år eller mer. När det gäller allergier finns det mer eller mindre allergivänliga raser men det finns tyvärr ingen garanti att hundallergiker tål Beagle.