Hundraser

Bichon havanais

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Bichon havanais är en dvärg- och sällskapshund som gärna följer med sin ägare på äventyr. Rasen är lättlärd och tycker mycket om agility- och lydnadsträning. Bichon havanais tillhör de raser som anses vara lämplig för pälsdjursallergier. Den är inte helt allergifri men den är mer allergivänlig än andra raser.

Personlighet och temperament

Bichon havanais är en glad, vänlig och charmig ras som gärna vill vara sin ägare till lags. Den är kraftig men elegant och full av energi. Bichon havanais är en nyfiken hund som alltid vill vara i centrum och passar perfekt som familje- och sällskapshund. Den kommer bra överens med barn, andra hundar och katter men för att hunden inte ska bli blyg som vuxen är det viktigt med socialisering tidigt i hundens liv. Rasen är lätt att uppfostra och kräver inga hårda tag men för att hunden ska känna trygghet är det bra med fasta regler och rutiner.

Utseende och storlek

Bichon havanais är något längre än vad den är hög och har en mankhöjd på cirka 20 – 28cm och en vikt som ligger mellan 4,5 – 7,3kg. Rasen har ett härligt utseende och har lång, vågig och silkesmjuk päls. Färgen på pälsen varierar men är ofta beige, sobel i olika nyanser, svart eller vit (rent vit är sällsynt). Den kan även ha inslag av andra färger.

Övrig fakta

Bichon havanais är väldigt aktiv och behöver flera längre promenader varje dag. De har en benägenhet att skälla för att få uppmärksamhet och det krävs träning för att de ska lära sig att vara tysta. Rasen har inga problem att vara ensam korta stunder om den får vänja sig vid detta tidigt.

Bichon havanais är en populär sällskapshund och är en av de raser som lever längst i Sverige med en förväntad livslängd på 12 – 16 år. En Bichon havanais valp kostar idag mellan 12 – 15 000 kronor.