Hundraser

Drever

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Drevern är en av Sveriges populäraste jakthundsraser och används som en långsamt drivande hund vid jakt på rådjur, hare och räv. Då rasen har så pass starka jaktlustegenskaper passar den inte som enbart sällskapshund.

Personlighet och temperament

Drevern är en lättlärd, intelligent och självständig ras som inte lämpar sig för en första gångs hundägare. Rasen har en mycket hög jaktinstinkt och ett stort behov att få jaga. Drevern är en trevlig och vänlig ras som nästan alltid viftar på svansen. Den är mentalt stabil och har ett jämnt temperament.

Drevern är en mycket aktiv ras och passar därför inte bra i lägenhet. Rasen tycker om barn och passar som familjehund, under förutsättningen att den få sin jaktinstinkt tillgodosedd. Den går bra ihop med andra hundar och är sällan reserverad eller aggressiv mot främlingar.

Utseende och storlek

Drevern är en liten men kraftfull och stabil hund, byggd för att driva långsamt vid jakt. Hanen är cirka 32 – 38 cm och väger mellan 14 – 16 kg. Tiken är cirka 30 – 36 cm och väger mellan 14 – 16 kg.

Pälsen är kort men är något längre vid halsen, ryggen och på baksidorna av låren. Alla färger tillsammans med vita tecken är tillåtna såsom trefärgad, svart och vit, gulbrun och vit samt röd och vit. Pälsen är lättskött och behöver endast badas vid behov.

Övrig fakta

I och med att Drevern har så starka jaktegenskaper är det oerhört viktigt att man som ägare använder sin hund till detta syfte. En Drever är en hund för en jägare och passar inte att användas som en sällskapshund. Rasen driver långsamt för att ge många skottillfällen. Den är bra på att spåra och ger täta skall. Det är mycket sällsynt att Drevern visar osäkerhet, nervositet, skygga, argsinthet eller aggressivitet.

Som ägare till en Drever kan man räkna med en mycket bra jakthund som håller i många år. Rasen har en förväntad livslängd på 13 – 14 år och kan ofta användas i drev i skogen i upp till 10 år.