Hundraser

Jämthund

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Jämthunden är en hundras från Sverige. Den är framavlad som jakthund och används framförallt vid älgjakt.

Personlighet och temperament

Jämthunden är en stabil, modig och lugn ras som inte passar att ha som enbart sällskapshund. Det är en aktiv och självständig ras som har mycket stor jaktlust. Den tillbringar gärna sin tid i skogen och trivs som bäst att få jaga älg eller annat vilt. Rasen är mycket stark och uthållig och en vältränad Jämthund kan jaga i flera dagar i rad utan problem. Även om Jämthunden trivs att få vara utomhus tycker den även om att vara inomhus hos en lugn och avslappnad familj. Rasen har ett stabilt temperament och kommer bra överens med barn. Den tycker att det är kul att dra dem i pulka.

Utseende och storlek

Jämthunden är en stor spetshund. Hanen blir cirka 57–65 cm hög och väger mellan 23–30 kg. Tiken blir cirka 52–60 cm och väger mellan 23–30 kg.

Pälsen består av underull och åtliggande täckhår. På huvudet och benens framsidor är pälsen kort och på hundens bröst, hals, svans och på frambenens och lårens baksidor, är pälsen mycket längre. Färgen på pälsen är mörk eller ljusare grå. Det är vanligt att rasen är ljust grå eller gräddfärgad på nos, kinder och strupe samt på buk, ben och på svansens undersida.

Övrig fakta

Jämthunden är en av Sveriges nationalraser. Den tycker om att vara utomhus och behöver stora områden för att motionera och leka på. Den lämpar sig inte för ett liv i lägenhet. Rasen har lätt för att sig an rollen som familjens ledare och behöver därför en beslutsam och självsäker ägare som är van vid att hantera hundar. Den genomsnittliga livslängden för en Jämthund är 12 – 13 år.