Hundraser

Japansk spets

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Rasen är framförallt framavlad som sällskaps- och familjehund. Den går även bra att användas för aktiveter inom eftersök, agility och freestyle.

Personlighet och temperament

Japanska spets är en mycket anpassningsbar ras och fungerar i omväxlande miljöer. Rasen är en glad, vänlig och pigg hund som passar bra i en familj. Det är en aktiv ras som älskar att vara med. Den är kärleksfull mot sin familj och kommer bra överens med barn.

Den Japanska spetsen har lätt till skall och kommer skälla när någon kommer. Den passar därför bra som vakthund. Rasen vill inte gärna vara ensam under längre perioder men med träning kan den vänja sig att vara ensam kortare stunder.

Utseende och storlek

Japansk spets är en vacker och elegant ras. Den har lång och riklig päls, framförallt från nacken till skuldrorna. På bröstet finns ett vackert krås och svansen har lång, riklig behåring. Färgen på pälsen är vit. Hanen blir cirka 30 – 38 cm hög medan tiken blir cirka 25 – 35 cm. Rasen väger vanligtvis mellan 7 – 10 kg.

Övrig fakta

Den japanska spetsen har massa energi och älskar att leka med barn och andra hundar. Den är otröttlig och kan leka i flera timmar. Förutom lek behöver den minst en lång promenad om dagen, för att kunna hålla sig lugn och harmonisk inomhus.

Rasen har mycket päls och när den fäller så fäller den mycket. Pälsen kräver inte särskilt mycket pälsvård, utan det räcker att borsta den några gånger i veckan. Rasen är mycket anpassningsbar och passar de flesta familjer. Rasen lever länge och har en förväntad livslängd på 10 – 16 år.