Hundraser

Malteser

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Maltesern är en dvärghund och används framförallt som sällskapshund. Rasen är en av de snällaste dvärghundarna och passar perfekt för dig som bor i en liten lägenhet. Den är lättdresserad och kan vara duktig i lydnad, spår och agility.

Personlighet och temperament

Maltesern är en liten, pigg och kärleksfull ras som älskar att få uppmärksamhet och att umgås med sina ägare. Den gillar att gå långa promenader men även att ligga och gosa i knät. Rasen är vaken, intelligent och rolig och tycker om att göra konster. Det är en livlig och lekfull ras och passar därför perfekt för familjer.

Maltesern tycker mycket om barn och kommer bra överens med andra djur, men det är viktigt att hunden vänjer sig tidigt. Den kommer skälla när någon kommer, men den skäller i ett välkomnande syfte. Rasen tycker inte om att lämnas ensam och det är därför viktigt att socialisera hunden och att träna den på separation.

Utseende och storlek

Maltesern är en ganska liten hund men har en kompakt kropp. Både hanen och tiken blir cirka 20 – 23 cm höga och väger mellan 3 – 4 kg. Rasen har en lång och silkig päls som faller tungt efter kroppen. Pälsen på huvudet kan med fördel sättas upp i en tofs, men den kan även hänga fritt. Pälsens färg är kritvit.

Övrig fakta

Malteserns päls bör kammas och borstas varje dag för att undvika att pälsen tovar sig. Den kräver regelbundna bad och att du fönar pälsen torr. Detta bör man vänja hunden vid redan som valp. Maltesern fäller inte mycket och kan fungera bra för allergiker.

Maltesern passar perfekt som inomhushund och går bra att ha i en mindre lägenhet. Den älskar att springa lös och behöver bara gå korta promenader. Rasen kan vara svår att få rumsren och kan vara något kräsen med maten. Maltesern har en förväntad livslängd på 12 – 15 år.