Hundraser

Mops

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Mops är en liten ras med stor personlighet. Den är lekfull men har inget intresse av att jaga bollar eller frisbee, eftersom den inte gärna vill anstränga sig. Rasen är en typisk sällskapshund.

Personlighet och temperament

Mopsen är en vänlig, nyfiken och självsäker ras med mycket humor. Den kan vara en riktig komiker om den får chansen. Den är charmig, social och älskar att få uppmärksamhet av sina ägare. Den kommer bra överens med barn och passar av den anledningen utmärkt som familjehund. Mopsen är vänliga mot andra hundar, husdjur och främlingar.

Mopsen är en mycket kärleksfull ras som älskar att gosa. Den vill gärna vara nära sina ägare och kommer ligga bredvid dig i sängen och sitta i ditt knä i soffan eller när du äter middag. Rasen är envis och kan därför vara svår att träna men med lite muta går det ofta bra.

Utseende och storlek

Mopsen är en liten, fyrkantig och kompakt ras. Mopsen blir cirka 25 – 28 cm hög och väger mellan 6,5 – 8 kg. Huvudet är stort och runt och nospartiet är kort och trubbigt. Den har stora och tydliga rynkor och en hårt ringlad svans.

Pälsen är kort och mjuk och finns i färgerna svart, silver och gul/brun. Den kräver inte mycket pälsvård men för att vara en så liten hund fäller Mopsen mycket.

Övrig fakta

Mopsen behöver daglig motion även om den hellre ligger inne och vilar. Den är lat och uppskattar inte att promenera i regn eller kyla. Den är matglad och har lätt för att bli överviktig och det är därför viktigt att ha koll så att den inte äter för mycket.

Mopsen har mycket hud kring munnen och rundade käkar, vilket gör att mat kan ligga kvar innanför läpparna. Det är därför viktigt att borsta tänderna för att förhindra tandsten. En frisk och välskött Mops har en beräknad livslängd på 12 – 15 år.