Hundraser

Pomeranian

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Pomeranian är små men robusta och är en av flera olika varianter av tyska spetsar. Det är den minsta av raserna och fungerar utmärkt som en sällskaps-och familjehund.

Personlighet och temperament

Pomeraninan är en lekfull dvärgspets som tycker mycket om att vara i centrum. Det är en pigg, glad och vänlig ras som tycker om att umgås med sin ägare. Pomeraninan har lätt för att lära sig och älskar att hålla sig aktiv. De kan aktiveras i olika hundsporter som exempelvis agility, flyball och rallylydnad.

Pomeraninan är en trivsam sällskapshund och passar perfekt som familjehund. Däremot rekommenderas de inte till familjer med mycket små barn på grund av deras storlek och ömtålighet. Rasen är beskyddande av sitt revir och skäller av minsta ljud. De kan ha en benägenhet att bli aggressiva, framförallt mot andra hundar men de går ofta bra ihop med andra husdjur om de har vuxit upp tillsammans. Pomeraninan är väldigt självsäkra hundar och riskerar att bli bortskämda och respektlösa om du inte visar att det är du som bestämmer.

Utseende och storlek

Pomeranian är en mycket liten hund och då rasen har sitt ursprung från en större spets, finns rasen i flera olika storlekar. Rasen blir vanligtvis mellan 18 – 23 cm hög men det är inte ovanligt att den blir upptill 24 – 25cm hög. Den väger generellt mellan 1,9 - 3,5 kg. Pälsen är tjock och fluffig och består av både täckhår och underull som står rakt ut från kroppen. Pälsens vanligaste färger är orange, röd, svart, crème, vit och brun.

Övrig fakta

Pomeranian är en liten och tuff hund som är helt omedveten om sin storlek och bör därför inte leka med större hundar och små barn. Den är mycket beroende av sin ägare och trivs inte att vara ensamma under längre perioder. På grund av rasens vänliga personligheter används den många gånger som terapihundar.

När det gäller allergier finns det mer eller mindre allergivänliga raser men det finns tyvärr ingen garanti att hundallergiker tål Pomeranian. Rasen lever vanligtvis mellan 12 – 16 år och kostar idag cirka 25 – 30 000kr.