Hundraser

Akita

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Akita används idag mest som sällskapshund även om den har typiska ledaregenskaper. Den kräver en ägare med stort tålamod och en hel del hundkunskap. Den rekommenderas inte som förstagångshund.

Personlighet och temperament

Akitan är en vänlig, lugn och tyst ras som älskar att umgås med sin familj. Den är samtidigt mycket aktiv och kan snabbt skifta från vila till aktivitet. Rasen är kärleksfull och går bra ihop med barn. Den har stark integritet och kan därför vara något reserverad mot främlingar. Akitan är en självständig, lyhörd och modig ras som passar mycket bra som vakthund.

Akitan är en social hund och trivs därför inte att bli lämnad ensam. Den vill gärna vara med där det händer något och flyttar sig gärna för att hålla koll på sin ägare. Akitan kan vara aggressiv mot andra hundar, framförallt om de är av samma kön.

Utseende och storlek

Akitan är stor och kraftigt byggd. Den är välbalanserad och elegant och rör sig med smidiga och kraftfulla rörelser. Mankhöjd för hanar är cirka 67 cm och tikar cirka 61 cm. Den väger vanligtvis mellan 34 – 50 kg.

Rasens päls är dubbel med tät underull och längre täckhår. Pälsen kan ha nästan alla färger och kombinationer, såsom röd fawn, sesam (röd fawn med svarta hårspetsar), brindle (tigrerad) eller vit. Alla hundar förutom den som är helvit kan ha en mörk mask i ansiktet.

Övrig fakta

Akitan är stark i både kroppen och sinnet och behöver mycket motion för att bevara muskelstyrkan. Den kan vara dominant och rekommenderas därför inte till ovana eller nyblivna hundägare. Den kräver en ägare med erfarenhet kring hantering samt fysisk och social träning. Rasen behöver tidig socialisering och träning för att den inte ska bli aggressiv som vuxen. Akitan är en ras med stark jaktinstinkt, vilket kan vara bra att tänka på om du låter den springa fritt. Den förväntade livslängden för Akitan är 10 – 15 år.

Bilder