Hundraser

Boerboel

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Boerboel är en ras framavlad för att vakta och används som vakthund även idag. Den har inga typiska sällskapshundegenskaper och har en ganska ojämn mentalitet. Vissa tycker inte om någon annan förutom sin egen flock medan andra är mer accepterande och tycker om att ligga i knät på sin ägare.

Personlighet och temperament

Boerboel är inte bara stor och stark, den är även snabb, smidig och atletisk samt har en kapacitet som många andra raser saknar. Boerboel är en intelligent och lättdresserad ras med typiska vakthundegenskaper. Den är orädd, lyhörd och mån om att vara sin ägare till lags.

Boerboel är en lekfull ras men tycker även om att ligga och vila när den är inomhus. Den är barnvänlig men låter sig inte bli behandlad hur som helt. Små barn bör därför inte vara ensam med denna ras. Den kan vara aggressiv mot andra hundar, i synnerhet hanhundar.

Utseende och storlek

Rasen är stor och kraftigt byggd. Hanen blir cirka 64 – 70 cm och väger mellan 65 – 90 kg. Tiken blir cirka 59 – 60 cm och väger mellan 50 – 65 kg. Färgen på pälsen varierar mellan brindle, fawn i olika nyanser från gul till brun, med svart mask och svarta tassar.

Övrig fakta

En Boerboel behöver en hel del motion, inte lika mycket som andra bruks- och vakthundar, men mer än andra större hundar. Eftersom rasen är så stor och tung bör den fysiska träningen inte vara för hård. Spårträning är en aktivitet som passar en Boerboel bra.

Rasen är även i stort behov av psykisk stimulans och utmaningar och det är viktigt att börja lydnadsträna sin Boerboel redan under valpstadiet och under valpens uppväxt. Boerboel blir vanligen mellan 8 – 13 år gammal men den kan även bli äldre.

Bilder