Hundraser

Bolognese

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Bolognes är en dvärghund från Italien. Den är framavlad som en ren sällskapshund och används idag fortfarande för detta syfte.

Personlighet och temperament

Bolognesen är en glad, tålmodig och kärleksfull ras som älskar att ha människor omkring sig. Den är lekfull, livlig och tycker om barn och passar därför perfekt som familjehund. Rasen är uppmärksam och lättlärd och skäller när någon närmar sig hemmet. Den kan vara något reserverad mot främlingar.

Bolognesen kommer i de flesta fall bra överens med katter och andra hundar, framförallt om den fått vänja sig från tidig ålder. Rasen är oerhört sällskaplig och kan må mycket dåligt om den lämnas ensam. Bolognesen är en typisk enfamiljshund.

Utseende och storlek

Bolognesen är en ganska liten hund och lätt i kroppen. Hanen blir cirka 27 – 30 cm hög och väger mellan 2,5 – 4 kg. Tiken blir cirka 25 – 28 cm hög och väger mellan 2,5 – 4 kg. Pälsen är lång, mjuk och är helt utan tecken eller nyanser. Färgen på pälsen är vit. Det är viktigt att borsta hundens päls för att undvika stora tovor. För att pälsen ska få sitt unika utseende är det viktigt att låta den självtorka efter bad.

Övrig fakta

Bolognesen har inte så mycket energi men behöver ett par promenader om dagen för att hålla sig fysiskt stimulerad. Motionen är också viktig för att motverka fetma, som rasen annars lätt kan drabbas av. Bolognesen kommer oftast tillbaka till dig när du ropar, eftersom den tycker om att vara nära dig och sällan lämnar din sida. Den älskar att leka och busa inomhus samt att leka med andra hundar på promenaden. Bolognesen är en väldigt frisk ras som lever länge. Rasen har en förväntad livslängd på 12 – 14 år.