Hundraser

Borzoi

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Borzoi är en rysk vinthund som framavlades för att användas till hetsjakt på bland annat varg, räv och hare. I Sverige, där hetsjakt är förbjuden, används rasen som enbart sällskapshund. Den är även populär som utställningshund och passar bra att tävla i lure coursing. Rasen har lång päls och passar inte dig som tycker det är jobbigt med hundhår.

Personlighet och temperament

Borzoi är en snäll, lugn, klok och självständig ras som tycker mycket om att umgås med sin ägare. Den kräver inte mycket uppmärksamhet men är kärleksfull och känslosam och vill gärna ligga och sova bredvid dig i sängen eller i soffan. Rasen är en bra familjehund.

Borzoi har en viss jaktlust kvar och älskar att jaga smådjur och är därför inte optimal att ha runt katter. Rasen kommer bra överens med barn men kan vara något reserverad mot främlingar. En Borzoi är en mycket intelligent hundras, men kräver en ägare med stort tålamod när det kommer träning.

Utseende och storlek

En Borzoi är en stor vinthund med elegant utseende. Hanen blir cirka 75 – 85 cm och väger mellan 34 – 47 kg och tiken blir cirka 66cm och väger mellan 25 – 40 kg. Rasen har lång silkeslen päls som finns i färgerna svart, vit, brindle, fawn, gräddfärg och röd. Den långa pälsen är relativt lättskött och behöver bara borstas några gånger i veckan och badas vid behov.

Övrig fakta

En Borzoi är ofta lugn och stillsam när den är inomhus. Den kan till och med vara lite lat. Rasen har ett stort behov att få springa lös varje dag men kan fort försvinna i jakt på en hare och kommer antagligen inte tillbaka när du ropar. Därför bör du motionera din Borzoi på ett säkert ställe såsom ett inhägnat område. Rasen kan gå i koppel men trivs som bäst när den får springa lös. Rasen har en livslängd på 7 – 10 år.

Bilder