Hundraser

Bullmastiff

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Bullmastiffen är en typisk sällskapshund och passar perfekt som familjehund. Den är stor och tung och passar därför inte för den försiktiga ägaren eller för ägaren med extrema ambitioner.

Personlighet och temperament

Bullmastiffen är en lugn, försiktig och självsäker ras. Det är en glad och pålitlig ras som älskar mänsklig kontakt och kommer följa med dig vart du än går. Rasen har stort behov av kärlek och kommer försöka sätta sig i ditt knä. Den kommer bra överens med barn om den har fått vänja sig i tidig ålder. Den har svårare för att komma överens med katter, även om det inte är omöjligt.

En Bullmastiff passar utmärkt som vakthund då den är mycket beskyddande mot sin familj. Rasen bör tränas tidigt i socialisering för att undvika att den blir asocial. Det är också viktigt att den lär sig skillnaden mellan vän och fiende.

Utseende och storlek

En Bullmastiff är en stor och kraftig hund. Den är proportionerligt byggd och ger ett intryck av rörlighet utan att vara klumpig. Hanen blir cirka 64 – 69 cm hög och väger mellan 50 – 59 kg. Tiken blir cirka 61 – 66 cm hög och väger mellan 41 – 50 kg.

Pälsen är kort och kräver ingen utmanande pälsvård. Färgen finns i alla nyanser av brindle (tigrerad), fawn (sandfärgad) eller röd.

Övrig fakta

Bullmastiffen behöver stimulans och aktivitet för att må bra. Den är envis och självständig och behöver därför en fast hand när det gäller träning. Det kan vara bra att variera mellan lek, kommandon och klappar i träningen, då den inte tycker om att lära sig genom repetition.

Rasen är inte krävande när det gäller motion men den behöver i alla fall en längre promenad om dagen, gärna i koppel. Man bör vara medveten om att rasen dreglar väldigt mycket och när den fäller så fäller den mycket. Rasen har en förväntad livslängd på 8 – 10 år.