Hundraser

Bullterrier

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Bullterrier är en typisk sällskapshund och en perfekt familjehund. Rasen kräver mycket disciplin och det är därför viktigt att förbereda sig innan man skaffar en bullterrier. Den passar inte som förstagångshund.

Personlighet och temperament

Rasen är snäll, lekfull och nyfiken. Den är impulsiv och älskar att busa, vilket gör att den kan upplevas som svåruppfostrad. Den har mycket energi och brukar springa runt i huset och välta ner saker som kommer i vägen. Bullterriern är en modig, envis och självständig ras som kräver en ägare som sätter gränser.

Bullterriern har ett stabilt psyke men kan vara aggressiv mot andra hundar av samma kön. Den har även svårt för att komma överens med katter. Rasen älskar mänsklig kontakt och vill gärna sitta i ditt knä. Bullterriern är en bra familjehund och kommer mycket bra överens med barn.

Utseende och storlek

Bullterriern är muskulös och kraftigt byggd. Den är välbalanserad och rörlig samt har ett bestämt och intelligent uttryck. Speciellt för rasen är den utåtbuktade nosryggen och det äggformade huvudet.

Rasen blir cirka 55 – 60 cm hög och väger mellan 20 – 38 kg. Pälsen är kort, åtliggande och har vacker glans, som kräver väldigt lite pälsvård. Färgen på pälsen är vit, trefärgad och gulbrun.

Övrig fakta

Bullterriern är mycket busig och kommer förstöra saker om den inte blir tillräckligt mentalt och fysiskt stimulerad. Rasen kräver långa promenader och mycket lek. Den tycker om allt från fartfyllda aktiviteter som agility till viltspår och utställning.

Rasen kommer testa dina gränser och försöka ta över. Den kräver därför bestämd och konsekvent träning för att undvika att detta sker. Den har jaktinstinkt och du bör därför motionera din Bullterrier på en säker plats. Rasen har en förväntad livslängd på 10 – 14 år.

Bilder