Hundraser

Dogo argentino

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Dogo argentino används framförallt som sällskapshund, men har även kommit att bli en uppskattad utställningshund. Rasen är från början framavlad för storviltsjakt och är därför duktig som viltspårs -och eftersökshund.

Personlighet och temperament

Dogo argentino är storviltjägare och har därför vaktinstinkt, jaktlust, skärpa och mod. Detta gör att den passar en ansvarsfull ägare med kunskap och hunderfarenhet.

Rasen är vänlig mot människor och andra djur men gör skillnad på kända människor och främlingar. Det är därför viktigt att den socialiseras i tidig ålder. Den är intelligent och social och följer gärna med på alla familjeaktiviteter. En Dogo argentino har en naturlig instinkt för att beskydda sitt hem och sin familj.

Utseende och storlek

Rasen beskrivs likna den amerikanska bulldoggen samt den amerikanska Pit Bull Terriern. Dogo argentino är kraftfullt och proportionerligt byggd där kroppens längd bara är något längre än höjden. Hanen blir cirka 62 – 68 cm hög och väger mellan 45 – 50 kg. Honan blir cirka 60 – 65 cm hög och väger 40 – 45 kg. Pälsen är kort och kräver ingen avancerad pälsvård.

Övrig fakta

Rasens anpassningsförmåga har gjort att den även utbildas för sökning och räddning, polisstöd, servicehundar, guide för blinda, konkurrenslydnad och militärarbete. Den har visat sig vara en lojal vän och en omutbar vakthund.

En Dogo argentino har totalt 10% i dövhetsgrad. Vissa drabbas uniauralt (ett dövt öra) och andra binauralt (döva i båda öronen). Rasen har en förväntad livslängd på 10 – 12 år.