Hundraser

Dvärgpinscher

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Dvärgpinschern har från början avlats fram i syfte att döda skadedjur på gårdar. Rasen används numera som sällskaps- och familjehund men bör inte förknippas med en knähund.

Personlighet och temperament

Dvärgpinschern är en glad, aktiv och nyfiken ras som älskar att vara i centrum. Den är livlig och självständig och behöver därför en vänlig men bestämd uppfostran. Rasen älskar att vara nära sin familj och vill vara med på allt som händer. Den tycker om all slags aktivering såsom spårning, agility, flyball och lydnadstävlingar men tycker även om att ligga under täcket och gosa.

Dvärgpinschern tycker om barn men lämpar sig för en familj med lite äldre barn, då yngre barn kan leka lite för hårt. Den kan vara reserverad mot främlingar och andra hundar om den inte blivit socialiserats tidigt i livet. Rasen har en stark revirinstinkt, vilket också gör den till en perfekt vakthund.

Utseende och storlek

Dvärgpinschern är liten men robust ras. Den är elegant och kvadratiskt byggd med en mankhöjd på 25 – 30 cm. En hane väger mellan 4 – 5 kg medan en tik väger mellan 3,5 – 4 kg.

Den har kort, slät, rak och glänsande päls som finns i färgerna svart, blå, röd och chokladfärgad med mellanbruna tecken. Pälsen är mycket lätt att sköta och behöver endast badas någon gång ibland.

Övrig fakta

En dvärgpinscher behöver inte mycket motion, utan en halvtimmes motion varje dag räcker, även om den absolut klarar mer. Den tycker om att leka med andra hundar men detta bör ske med övervakning, eftersom den lätt kan bli skadad om leken gå överstyr. Dvärgpinschern älskar att jaga smådjur och bör därför inte springa lös.

Den kan påverkas av kyla och behöver därför ett hundtäcke som extra skydd under vintern och när det är kallt ute. Dvärgpinschern är självständig och vet vad den vill och behöver därför socialiseras och ensamtränas redan som valp. Rasen har en förväntad livslängd på 15 år.