Hundraser

Dvärgschnauzer, peppar & salt

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Rasen är framförallt en sällskapshund och trivs bra i det vanliga familjelivet med bara promenader. Den passar även bra för hundsporterna agility, rallylydnad, sök och spår.

Personlighet och temperament

Dvärgschnauzern har många egenskaper och passar därför in i många olika typer av familjer. Dvärgschnauzern är en energisk, orädd och envis ras som gärna hänger med på olika aktiviteter. Den är arbetsvillig, läraktig och nyfiken. Då den har vaktinstinkt kräver den en konsekvent uppfostran.

Dvärgschnauzern är lekfull, uthållig och tycker mycket om barn. Rasen är outtröttlig och orkar leka hur mycket som helst. Rasen har integritet och kan vara något avvaktande mot främlingar. Den behöver socialiseras redan i tidig ålder för att främja ett positivt beteende.

Utseende och storlek

Dvärgschnauzern är kraftigt byggd med stolt resning. Huvudet visar ett piggt och alert uttryck och den skärpta blicken gör att hunden kan se hård ut. Rasen blir cirka 30 – 35 cm hög och väger mellan 4 – 8 kg. Rasens päls är strävhårig och den har buskiga ögonbryn, skägg och benhår. Den finns i de fyra färgvarianterna: peppar/salt, svart, vit och svart/silver.

Övrig fakta

En dvärgschnauzer är aktiv och gillar alls sorts lek. Den kräver inte mer än vanliga promenader, även om den är mycket konditionsstark och livlig utomhus. Inomhus är den ofta lugn och avslappnad. Den är anpassningsbar och mår bra av att få använda huvudet genom olika övningar, men den trivs även med stimulans som den får i vanligt familjeliv.

Rasens pälsvård är krävande och man kan med fördel använda sig av en professionell hundtrimmare. Den fäller inte om pälsen sköts på rätt sätt. Dvärgschnauzern blir ofta gammal och har en förväntad livslängd på 12 – 15 år.