Hundraser

Eurasier

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Eurasier en europeisk spetshund som älskar att umgås med människor. Rasen har attraktiva färger samt en speciell mentalitet. Den är framavlad som sällskapshund och används idag fortfarande för detta syfte.

Personlighet och temperament

Eurasiern är en lugn, välbalanserad och sällskaplig ras. Den har ett jämnt temperament och är mycket kärleksfull mot sin familj. Rasen är vaksam och uppmärksam men utan att upplevas allt för skällig. Den kan vara något reserverad mot främlingar och kommer snabbt låta dig veta om någon närmar sig huset.

Eurasiern är självsäker, anpassningsbar och har lätt för att lära, men bör socialiseras och miljötränas redan som valp. Rasen är känslig för hårda ord och handlingar och träningen bör därför vara snäll med mycket fokus på positiv förstärkning och lekar.

Utseende och storlek

Eurasiern är en medelstor och vacker hund av spetstyp. Hanen blir cirka 52–60 cm hög och väger mellan 23–32 kg. Tiken cirka 48–56 cm hög och väger mellan 18–26 kg. Rasen finns i alla färger och färgkombinationer, även om leverbrun, vit eller vitfläckig är inte godkända färger. Tungan kan vara rosa, blå eller blåfläckig.

Övrig fakta

Eurasiern är en social hund och följer gärna med på familjens alla aktiviteter. Den vill inte gärna lämnas ensam, utan kan bli både deprimerad och destruktiv. Rasen fungerar oftast bra med barn, andra hundar och katter om de vuxit upp ihop.

Rasen älskar att få röra på sig och passar perfekt för den aktiva ägaren. Den behöver minst en lång promenad om dagen och tycker mycket om att springa fritt, fånga frisbees och bollar. Eurasiern kommer nästan alltid när du ropar då den inte gärna vill vara för långt ifrån sin ägare. Rasen har en förväntad livslängd på 12 – 14 år