Hundraser

Finsk lapphund

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Finsk lapphund är en allroundhund och passar numera perfekt som en sällskaps- och familjehund. Den är från början framavlad som bland annat vallhund, räddningshund och jakthund. Rasen är aktiv och tycker mycket om agility- och lydnadsträning.

Personlighet och temperament

Finsk lapphund är en social, lekfull och vänlig ras. Det är en uthållig och arbetsvillig kamrat och familjemedlem. Rasen är mycket barnvänlig och känner en särskild lojalitet mot just barn, äldre och människor med funktionsvariationer. Rasens ödmjukhet och lugn gör att den dessutom passar perfekt som terapihund.

Den finska lapphunden kommer bra överens med andra hundar och katter, framförallt om de har vuxit upp tillsammans. Den kräver en hel del aktivering för att må bra och mår som bäst om den får vänja sig vid nya platser, människor och situationer redan från en tidig ålder.

Utseende och storlek

Finsk lapphund är kraftigt byggd i förhållande till sin storlek. En fullvuxen hane blir cirka 49 cm hög medan tiken normalt blir cirka 44 cm höga. Vikten för både hanar och tikar ligger vanligtvis mellan 15 – 24 kg. Rasen har riklig och lång päls och speciellt för hanar är att de har en tydlig krage. Färgen på pälsen varierar och förekommer i alla färger. Oftast är det grundfärger som vit, svart, sobel, vargsobel, brun och röd som dominerar.

Övrig fakta Den finska lapphunden trivs som bäst i ett aktivt hem och passar perfekt för dig som vill ha en löpkompis. Rasen kräver mycket motion och blir inte trött i första taget. Det är viktigt att den får mycket motion för att kunna vara lugna och må bra inomhus. Den finska lapphunden utvecklas långsamt och mognar ganska sent men den lever i regel ett långt liv. Det är vanligt med en livslängd på 12 – 15 år. Det finns mer eller mindre allergivänliga raser men den finska lapphunden tillhör tyvärr inte de raser som anses vara mer allergivänliga än andra.