Hundraser

Flatcoated retriever

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Flatcoated retriever är en familjehund och jakthund. I jakt används den för att apportera fågel och småvilt. Rasen är begåvad på många områden och kan träna och tävla i de flesta hundsportsgrenarna.

Personlighet och temperament

Flatcoated retriever är en glad, öppen och lyhörd ras som älskar att vara runt människor. Den är lekfull och älskvärd och kommer aldrig lämna din sida. Rasen passar bra i en familj och kommer bra överens med andra hundar och husdjur om den har fått vänja sig tidigt. Den tycker om barn även om den kan vara lite för studsig för de mindre barnen.

Flatcoated retriever är en aktiv, intelligent och lättlärd ras som behöver såväl mental som fysisk stimulans och träning. Den är arbetsglad och tycker om att ha ett jobb eller en uppgift att lösa. Rasen är social och tycker därför inte om att bli lämnad ensam allt för längre stunder. Den blir väldigt fäst vid sin ägare och kommer skälla och yla om den är ensam för länge.

Utseende och storlek

En Flatcoated retriever är en medelstor ras med ett intelligent ansiktsuttryck. Hanen blir cirka 58 – 61 cm hög och väger mellan 27 – 36 kg. Tiken blir cirka 27 – 36 cm hög och väger mellan 25 – 32 kg. Pälsen är rak, åtliggande och vattenavstötande. Färgen på pälsen ska vara svart eller brun.

Övrig fakta

Rasen kräver daglig motion och mental stimulans för att må bra och för att undvika att den blir uttråkad och destruktiv. På promenaden är en Flatcoated retriever entusiastisk, livlig och uppmärksam och kommer ofta tillbaka när du ropar.

Man bör träna sin hund lite och ofta, då hunden inte klarar att vara uppmärksam under en längre tid. Belöningsbaserad träning passar rasen bäst, då den kan vara känslig för hårda ord.