Hundraser

Grand danois

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Grand danois (även kallad Great Dane) är från början framavlad som jakthund men används idag som sällskapshund eller som vakt- och skyddshund. Grand danois är en stor hund som behöver mycket med utrymme och mycket mat.

Personlighet och temperament

Grand danois är en vänlig och kärleksfull ras som passar in i de flesta familjer. Den älskar att vara i närheten av människor och går bra ihop med barn. Den är pålitlig men glömmer ibland av hur stor den är och kan försöka att sätta sig i knät och kan av misstag putta omkull ett litet barn.

En grand danois kommer i de flesta fall bra överens med andra djur, framförallt om de vuxit upp tillsammans. Den vaktar sitt hem och sin familj och kan vara något reserverad mot främlingar men utan att vara aggressiv. Det är viktigt med tidig socialisering och att lydnadsträna sin Grand danois för att kunna hantera den i vuxen ålder.

Utseende och storlek

Grand danois är en stor, kraftfull och elegant ras med en lång och muskulös kropp. Den tillhör en av de största hundraserna där hanen blir cirka 76–86 cm hög och väger mellan 50 – 75 kg. Tiken blir cirka 71–81 cm hög och väger mellan 50 – 75 kg. Grand danois päls är kort, glänsande och tätliggande och finns i de fem olika färgvarianterna: svart, fawn, blå, mantel och harlekin.

Övrig fakta

Trots rasens storlek kräver en Grand danois ganska lite motion, gärna en lugn promenad om dagen. Den stora kroppen gör att matsmältningen tar lång tid, vilket innebär att den inte har så mycket energi över.

En Grand danois-valp växer väldigt snabbt och för att undvika problem med ben och leder i vuxen ålder, är det viktigt att den under denna period inte får för mycket motion. En vuxen Grand danois är en stor hund och äter därför mycket mer än en liten hund och kostar därför mer att sköta. Rasen lever inte så länge utan har en förväntad livslängd på 6 – 8 år.