Hundraser

Greyhound

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

En Greyhound är en vinthund och finns i två varianter; en standard och en kapplöpningsvariant. Båda varianterna används idag som sällskaps- och familjehund. Rasen tycker även om att få tävla i lydnad, viltspår och agility.

Personlighet och temperament

Greyhounden är en snäll, mjuk och tålig ras som tycker om att vara nära sin ägare. Det är en positiv, lättlärd och intelligent ras som tycker mycket om barn. Den vill ha mycket kärlek och uppmärksamhet och passar därför perfekt som sällskaps- och familjehund.

En Greyhound är en envis ras och har lite av en kattmentalitet, då den gärna gör saker den själv vill. Rasen har ett stort sinne för humor och älskar när man busar och skrattar med den. Den passar inte att ha som ensamhund utan vill gärna ha sällskap av en hund av samma ras eller annan vinthund.

Utseende och storlek

De två varianterna skiljer sig åt både gällande storlek och utseende. Standardvarianten blir mycket större och tyngre än kapplöpningsvarianten samt har bakåtliggande öron och djupare bröstkorg.

Standardvarianten blir cirka 71 – 76 cm och väger mellan 30 – 50 kg. Tiken blir cirka 68 – 71 cm hög och väger mellan 28 – 42 kg. Kapplöpningsvarianten är mycket lägre och lättare byggd och väger vanligtvis 10 – 15 kg mindre. Standardvarianten avlas efter rasstandarden medan kapplöpningsvarianten avlas efter resultat på kapplöpningsbanan.

Greyhoundens päls är kort, tätliggande och silkesmjuk och finns i färgerna: brindle, svart, vit, fawn, blå, röd.

Övrig fakta

Greyhounden motionerar sig själv genom att springa lös, vilket den också tycker om att göra. Rasen har jaktinstinkt och det är därför viktigt att aldrig släppa din Greyhound i närheten av trafikerade vägar.

Under de första levnadsåren bör inte Greyhounden få för mycket motion. Rasen utvecklas långsamt och en Greyhoundvalp, känner inte själv av när den inte orkar mer. Rasen har en beräknad livslängd på 10 – 14 år.