Hundraser

Irländsk varghund

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Irländsk varghund är en storvuxen hundras. Den är framavlad som hetsjakthund för jakt på varg och storvilt men används numera som sällskapshund. Den kan därför användas i aktiviteter som lure coursing (jakt på konstgjort byte) och kapplöpning.

Personlighet och temperament

Irländsk varghund är en lugn, försiktig och vänlig ras som tycker om både människor och andra djur. Den kommer i de flesta fall bra överens med andra hundar, men kan ibland jaga katter. Den är kärleksfull och älskar att tillbringa tid med sin familj, även om den inte tycker om att gosa särskilt mycket.

Den kommer ofta överens med barn och tycker om att leka. Rasen är lättlärd och kan vara ganska envis. Den är positiv och avslappnad och sover gärna större delen av dagen.

Utseende och storlek

Irländsk varghund är en av världens största hundras där hanen blir cirka 85 – 90 cm i mankhöjd och väger mellan 60 – 70 kg. Tiken blir något mindre. Rasen har en sträv päls som skyddar mot väder och vind. Rasens färger är enfärgat i grått, brindle (tigrerad), svart, rött, fawn eller vitt, med eller utan vita markeringar.

Övrig fakta

Trots sin storlek är den Irländska varghunden inga problem att ha inomhus. Den tillbringar gärna sin tid liggandes i en bekväm säng. Rasen tycker inte om att bli lämnad ensam och kommer hitta på hyss om den blir uttråkad.

Den Irländska varghunden är en vinthund och en snabb löpare, som kommer jaga allt som rör sig när ni är ute och promenerar. För att undvika detta behöver den tränas tidigt på att gå bra i koppel. Du bör motionera din varghund på ett säkert ställe så att den inte springer iväg. Valpen och unghunden bör motioneras med måtta för att undvika skador på leder. Den stora hunden lever inte så länge, utan har en förväntad livslängd på 6 – 10 år.