Hundraser

Keeshond

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Keeshond är en spetshund och är framavlad som sällskapshund. Rasen är en perfekt familjehund och uppskattar aktiviteter såsom utställning, lydnad, spår och agility.

Personlighet och temperament

Keeshond är en lättlärd, aktiv, intelligent och lekfull ras som kräver mycket uppmärksamhet och kärlek av sin ägare. Den är nyfiken, känslig och älskar att ha människor omkring sig. Rasen är så kärleksfull att den ofta används som terapihund.

En Keeshond kommer bra överens med barn, andra hundar och husdjur men kan vara något reserverad mot främlingar. Rasen är i grunden en ren sällskapshund men passar perfekt som vakthund då den snabbt förmedlar att det kommer någon.

Utseende och storlek

Keeshond är en medelstor hund med en mankhöjd på 43 – 46 cm och en vikt på 14 – 18 kg. Rasen har stor luftig päls som består av raka täckhår och mjuk underull. Halsen är täckt av tjock päls som bildar en krage. Även Svansen är täckt av yvig päls och ligger an mot ryggen. Den har kortare päls på huvud och ben. Färgen på pälsen är gråschatterad, från mycket mörkt till mycket ljust. Pälsen kräver borstning en gång i veckan.

Övrig fakta

Keeshond är en mycket flexibel och anpassningsbar ras och passar därför bra både hos den livfulla barnfamiljen som hos den ensamma pensionären. Keeshond är en ras som alltid vill vara med och kan leka i flera timmar. Den är aktiv och behöver minst en lång promenad varje dag och vill gärna delta i olika aktiviteter. Den svarar bra på kommandon och kommer tillbaka när du ropar.

En Keeshond tycker inte om att vara ensam längre stunder utan kan drabbas av separationsångest. Den behöver därför ensamträning redan som valp. En uttråkad Keeshond drar sig inte för att hitta på bus. Rasen har en livslängd på 12 – 15 år.