Hundraser

Leonberger

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Leonberger har många användningsområden såsom vattenarbete och viltspår, men används också som sällskaps- och familjehund. Rasen är ingen vakthund även om den har viss vaktinstinkt.

Personlighet och temperament

Leonberger är en mycket kärleksfull, lojal och lydig ras. Den passar perfekt som familjehund eftersom den älskar att umgås med människor. Det är en självsäker, lekfull och anpassningsbar ras som passar in i de flesta hem. Rasen är nöjd och glad så länge så länge den får vara med sin familj.

Leonberger är lekfull och kommer bra överens med barn och andra husdjur och visar nästan aldrig tecken på aggressivitet. Den kan däremot vara något aggressiv mot andra hundar och det är inte att rekommendera att ha två Leonbergers av samma kön under samma tak. Det är också viktigt att tidigt vänja rasen vid främlingar för att undvika problem när den blir äldre.

Utseende och storlek

Leonberger är en stor, kraftfull och muskulös hund men ger samtidigt en känsla av att vara smidig och elegant. Rasen har simhud mellan trampdynorna, vilket gör den till en bra simmare. Hanen har en mankhöjd på cirka 72 – 80 cm och väger mellan 48 – 75 kg. Tiken blir något mindre och har en mankhöjd på 65 – 75 cm och väger mellan 41 – 59 kg.

Det översta lagret av päls ligger platt mot kroppen och täcker den tjocka och mjuka underpälsen. Rasen fäller mycket och det är därför viktigt med regelbunden borstning. Färgen på pälsen varierar men finns bland annat i lejongul, röd, rödbrun och sandfärgad.

Övrig fakta

Leonberger är en stor hund, men kräver trots det relativt lite motion. Det räcker med en rejäl promenad om dagen för att hålla den nöjd och glad. Däremot behöver den tränas för att gå bra i koppel.

Som valp är det viktigt att tänka på att den inte får gå i trappor eller att den får för mycket motion då skelettet inte är färdigutvecklat. Allteftersom hunden växer kan man gradvis öka motionen. Rasen tycker mycket om att simma och är en bra simmare. Precis som de flesta andra stora hundraser har Leonberger lite kortare livslängd och beräknas leva i 8 – 9 år.