Hundraser

Lhasa apso

Text: Linda Flisberg
19 februari 2020

Lhasa apso är en av de äldsta raserna i världen. Rasen avlades fram i syfte att fungera både som vakthund och sällskapshund.

Personlighet och temperament

Lhasa apso är en nyfiken, energirik och intelligent ras som är rolig att vara tillsammans med. Rasen är en tuff och bestämd liten hund som är mycket lojal mot sin ägare. Den är väldigt lätt att ha att göra med men har svårt att anpassa sig till nya saker. Den kan vara envis och vill gärna få sin vilja igenom.

Lhasa apso är mycket tillgiven mot sin familj och människor den litar på, men kan vara reserverad mot främmande människor, andra hundar och husdjur. Rasen bör därför socialiseras ordentligt redan från valpstadiet. En Lhasa apso kan med mycket träning även gå bra ihop med barn men man bör ha uppsikt över dem. Den har bra hörsel och är perfekta vakthundar med sitt imponerande och höga skall.

Utseende och storlek

En Lhasa apso är välbalanserad, kompakt och något längre än vad den är hög. Utmärkande för rasen är svansen som ligger upprullad över ryggen. Hanen är cirka 25 – 28 cm hög och väger mellan 6 – 8 kg. Tiken är cirka 25 – 28 cm hög och väger mellan 5 – 7 kg. Rasen har mycket päls som påminner lite om getpäls. Hos en Lhasa apso är alla färger tillåtna.

Övrig fakta

En Lhasa apso mognar sakta och kan vara valpiga under de första tre åren. Rasen behöver bestämd och konsekvent träning och kräver därför en ägare som har både tid och tålamod.

En Lhasa apso behöver inte mycket motion utan klarar sig med bara en kort promenad om dagen. Då rasen är självständig har den inga problem att lämnas ensam kortare perioder. Rasen passar bra för allergiker, då underullen bara faller bort en gång om året och den översta pälsen stannar kvar. Rasen har en förväntad livslängd på 12 – 14 år.