Hundraser

Mastiff

Text: Linda Flisberg
5 november 2019

Mastiff har tidigare använts som jakthund, krigshund och vakthund, även om den numera används som sällskapshund. Rasen kan se skrämmande ut men kan vara hur snäll som helst. Om den får mycket social träning under uppväxten kan den bli en trevlig familjehund.

Personlighet och temperament

Mastiff är en lugn och snäll ras med ett vänligt temperament. Den kräver inte så mycket motion utan trivs bäst med att få vandra omkring på gården. Rasen är lojal och beskyddande mot sin familj och måste därför socialiseras ordentligt med andra människor och djur för att inte bli reserverad som vuxen. Om Mastiffen blir tränad på rätt sätt kan den vara enkel att hantera. En del hundägare kan ha svårt för Mastiffen eftersom den dreglar väldigt mycket. Det är också en ras som snarkar, frustar och grymtar väldigt högt.

Utseende och storlek

Mastiff är en stor, kraftig och välbyggd hund. Den är bred och djup och har kraftig benstomme. Hanen blir cirka 70 – 91 cm hög och väger mellan 90 – 110 kg. Tiken blir precis som hanen 70 – 91 cm hög men väger mindre, mellan 75 – 90 kg. Rasens päls är kort och tät och finns i färgerna fawn, aprikos eller brindle.

Övrig fakta

Även om Mastiffen kan vara ganska lat men behöver upp till en timmes motion varje dag. Motion är viktigt för att den inte ska bli överviktig. Rasen kommer bra överens med andra hundar och är bra med barn. Har man små barn är det viktigt att tänka på att Mastiffen är en mycket stor hund och kan välta omkull dem på grund av sin storlek. Därför lämpar sig rasen bäst i ett hem med större barn. Den genomsnittliga livslängden hos Mastiffen är 10 – 12 år.